Рекорден за България брой розови фламинги в Източните Родопи

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 16, 2017 20:21

Рекорден за България  брой розови фламинги в  Източните Родопи

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 39/70, 13-19 октомври 2017

Свързани публикации

Рекорден за България брой розови фламинги бe установен в началото на седмицата на брега на язовир Студен кладенец, Източните Родопи. За това съобщиха от БДЗП. Общо 53 пернати са забелязани в района – 14 възрастни и 39 млади. Екзотичните птици, които не се срещат често в страната, са били регистрирани и заснети от експерт на фондация „По-диви Родопи“ .
Розовото фламинго е рядък и нередовен посетител в България, като обикновено се наблюдават отделни индивиди. В последните години обаче наблюденията на вида зачестили като 13 птици били установени в Атанасовското езеро през миналaта зима.

Най-близките места, където редовно се среща този топлолюбив и екзотичен вид са в Гърция – езерото Керкини и Порто Лагос.
Това не е първото посещение на редките гостите от Средиземноморието в Източните Родопи, но за пръв път е регистрирана подобна численост. В началото на годината розово фламинго е било забелязано в същия район по време на редовното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици, организирано от БДЗП. Тогава експерти преброиха 9 птици, съобщават от дружеството.

Дългокраката птица обитава основно солени езера, но се среща и в други типове водоеми. Храни се с ларви на насекоми, планктон и малки ракообразни. Цветът на фламингото може да варира от светло розово до пурпурно. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен. Мнозинството от пернатите гости са млади птици и са все още сиви на цвят за разлика от по-възрастните и впечатляващи с цвета си представители на вида.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 16, 2017 20:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.