Рекорден за България брой розови фламинги в Източните Родопи

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 16, 2017 20:21

Рекорден за България  брой розови фламинги в  Източните Родопи

Рекорден за България брой розови фламинги бe установен в началото на седмицата на брега на язовир Студен кладенец, Източните Родопи. За това съобщиха от БДЗП. Общо 53 пернати са забелязани в района – 14 възрастни и 39 млади. Екзотичните птици, които не се срещат често в страната, са били регистрирани и заснети от експерт на фондация „По-диви Родопи“ .
Розовото фламинго е рядък и нередовен посетител в България, като обикновено се наблюдават отделни индивиди. В последните години обаче наблюденията на вида зачестили като 13 птици били установени в Атанасовското езеро през миналaта зима.

Най-близките места, където редовно се среща този топлолюбив и екзотичен вид са в Гърция – езерото Керкини и Порто Лагос.
Това не е първото посещение на редките гостите от Средиземноморието в Източните Родопи, но за пръв път е регистрирана подобна численост. В началото на годината розово фламинго е било забелязано в същия район по време на редовното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици, организирано от БДЗП. Тогава експерти преброиха 9 птици, съобщават от дружеството.

Дългокраката птица обитава основно солени езера, но се среща и в други типове водоеми. Храни се с ларви на насекоми, планктон и малки ракообразни. Цветът на фламингото може да варира от светло розово до пурпурно. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен. Мнозинството от пернатите гости са млади птици и са все още сиви на цвят за разлика от по-възрастните и впечатляващи с цвета си представители на вида.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 16, 2017 20:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 909 преглеждания