Реколта 2017 е най-добра за белите вина

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 9, 2018 10:59

Реколта 2017 е най-добра  за белите вина

Белите вина са най-добри от реколта 2017. Това бе констатирано на празника на Трифон Зарезан в Тополовград. Тази година той съвпадна с 20 – годишния юбилей на клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов” към читалище „Св. Св. Кирил и Методий- 1894”в сакарския град. Именно този клуб и общината бяха главните организатори за празника на почитания християнски светия. По утвърдена традиция празнуването започна с ритуала в лозовия масив, край бившето селскостопанско летище на изток от Тополовград. Там, в присъствието на зам.-кмета на общината Наско Стоянов, ръководителя на клуба Тодор Колев, председателя на читалището – именика Трифон Ламбов, гости от Турция, лозари, винари и граждани бе отслужен водосвет. Службата бе проведена от отец Петко Иванов, който и първи заряза лоза от лозето. След него това направиха и много от присъстващите. Събралите се запалиха свещи в чест на празника и имаха възможност да се почерпят с червено вино, пре-доставено от фирма „Агровет”. Накрая се изви и право българско хоро.
Празникът бе отбелязан и в лозята на Николай Узунов и други местни лозари край село Орешник.
След приключването на водосвета присъстващите се отправиха към ресторант „Сакар”, където вече бяха заели местата си и други членове на клуба “Дар от лозата – Тодор Узунов”. За празненството бе подготвена специална програма. Поздрав към присъстващите с пожелания за здраве и още по-добри резултати за производителите на грозде и вино и към всички присъстващи отправиха председателят на клуб „Дар от лозата – Тодор Узунов” – инж. Тодор Колев и заместник-кметът на общината Наско Стоянов.
Със свои изпълнения поздравиха присъстващите певците от Мъжкия хор и танцьорите от състава „Луди Млади” към читалището.
Всички винари носеха вино и ракия, за да представят продукцията си и се похвалят с нея пред приятелите, колегите си и всички присъстващи. Приети в клуба бяха трима нови члена, които се заклеха с клетвата на Дионисий и получиха членските си карти. Разиграна бе и традиционната томбола. Голямата награда – печена свинска глава, подарена от фирма „Понрад”, спечели Тодор Атъпов.
С най-голям интерес се очакваше класацията за най-добри домашни вина в три категории. За да оценят качествата на общо предоставените 37 домашно произведени вина, от които 10 бяло, 12 розе и 15 червено, бе съставена комисия със специалисти от винарски изби от Харманли и Скалица и членове на клуба. Общата оценка, която сподели инж. Пепа Колева – секретар на комисията, е, че най-добри тази година са белите вина, които имат отличен вкус, бистрота и аромат. Комисията направи следната класация за най-добри, произведени в домашни условия вина:
Бяло вино: І място – Наско Стоянов, ІІ място – Тодор Коджаманов, ІІІ място – Стоян Стоянов
Вино розе: І място – Атанас Тодоров, ІІ място – Михаил Тодоров, ІІІ място – Наско Стоянов
Червено вино: І място – Николай Чатов, ІІ място – Стоян Стоянов, ІІІ място – Димитър Коджаманов
Наградите за отличените бяха осигурени от фирмите „Карат ООД”, „Агровет” и от члена на настоятелството на читалището Васил Белев.
Традиционно бе излъчен и най-добрият лозар за предходната година. За 2017 година това признание получи Тодор Коджаманов.

 

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 9, 2018 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.