Реколта 2017 е най-добра за белите вина

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 9, 2018 10:59

Реколта 2017 е най-добра  за белите вина

Белите вина са най-добри от реколта 2017. Това бе констатирано на празника на Трифон Зарезан в Тополовград. Тази година той съвпадна с 20 – годишния юбилей на клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов” към читалище „Св. Св. Кирил и Методий- 1894”в сакарския град. Именно този клуб и общината бяха главните организатори за празника на почитания християнски светия. По утвърдена традиция празнуването започна с ритуала в лозовия масив, край бившето селскостопанско летище на изток от Тополовград. Там, в присъствието на зам.-кмета на общината Наско Стоянов, ръководителя на клуба Тодор Колев, председателя на читалището – именика Трифон Ламбов, гости от Турция, лозари, винари и граждани бе отслужен водосвет. Службата бе проведена от отец Петко Иванов, който и първи заряза лоза от лозето. След него това направиха и много от присъстващите. Събралите се запалиха свещи в чест на празника и имаха възможност да се почерпят с червено вино, пре-доставено от фирма „Агровет”. Накрая се изви и право българско хоро.
Празникът бе отбелязан и в лозята на Николай Узунов и други местни лозари край село Орешник.
След приключването на водосвета присъстващите се отправиха към ресторант „Сакар”, където вече бяха заели местата си и други членове на клуба “Дар от лозата – Тодор Узунов”. За празненството бе подготвена специална програма. Поздрав към присъстващите с пожелания за здраве и още по-добри резултати за производителите на грозде и вино и към всички присъстващи отправиха председателят на клуб „Дар от лозата – Тодор Узунов” – инж. Тодор Колев и заместник-кметът на общината Наско Стоянов.
Със свои изпълнения поздравиха присъстващите певците от Мъжкия хор и танцьорите от състава „Луди Млади” към читалището.
Всички винари носеха вино и ракия, за да представят продукцията си и се похвалят с нея пред приятелите, колегите си и всички присъстващи. Приети в клуба бяха трима нови члена, които се заклеха с клетвата на Дионисий и получиха членските си карти. Разиграна бе и традиционната томбола. Голямата награда – печена свинска глава, подарена от фирма „Понрад”, спечели Тодор Атъпов.
С най-голям интерес се очакваше класацията за най-добри домашни вина в три категории. За да оценят качествата на общо предоставените 37 домашно произведени вина, от които 10 бяло, 12 розе и 15 червено, бе съставена комисия със специалисти от винарски изби от Харманли и Скалица и членове на клуба. Общата оценка, която сподели инж. Пепа Колева – секретар на комисията, е, че най-добри тази година са белите вина, които имат отличен вкус, бистрота и аромат. Комисията направи следната класация за най-добри, произведени в домашни условия вина:
Бяло вино: І място – Наско Стоянов, ІІ място – Тодор Коджаманов, ІІІ място – Стоян Стоянов
Вино розе: І място – Атанас Тодоров, ІІ място – Михаил Тодоров, ІІІ място – Наско Стоянов
Червено вино: І място – Николай Чатов, ІІ място – Стоян Стоянов, ІІІ място – Димитър Коджаманов
Наградите за отличените бяха осигурени от фирмите „Карат ООД”, „Агровет” и от члена на настоятелството на читалището Васил Белев.
Традиционно бе излъчен и най-добрият лозар за предходната година. За 2017 година това признание получи Тодор Коджаманов.

 

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 9, 2018 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 722 преглеждания