Реки, басейни и фонтани закипяха на Йордановден

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 13, 2018 15:08

Реки, басейни и фонтани закипяха на Йордановден

Реки, езера, фонтани, пластмасови басейни, гьолове и язовири закипяха от хора на Богоявление. На 6 януари хвърлянето на кръста във водоеми се превърна в национален празник и благодарение на това много хора се докоснаха до вековната християнска традиция. Тази година, за разлика от 2017 времето бе по-топло.
По подобие на мъжкото хоро, което се играе по това време в Калофер, и при нас смелчаги навлязоха в студените води в народни носии.
В Харманли за четвърта поредна година на река Олу дере се игра ледено хоро, а участниците в него бяха 34. Те правят това с благотворителна кауза, а средствата, които събират, се дават за нуждаещ се.
В Симеоновград тази година бе по-различно. Младежи в народни носии, в съпровод на гайда, навлязоха в реката. Традиционните досегашни участници от махалите, които вдигаха повече шум и се интересуваха най-вече за печалбата, останаха на заден план и се разсърдиха.
Уникално и без прецедент бе хвърлянето на кръста в Любимец. Там свещеникът Трифон метна скришом светинята в пластмасов басейн в двора на църквата, а след това запретна крачоли и сам си я извади
В село Доситеево повече се изкаляха, отколкото измокриха, но все пак извадиха кръста от селската река.
В Ивайловград кръстът се хвърли във фонтаните в центъра на града.
В Орестиада, , това стана в закрит басейн за плуване.
Над 100 души се хвърлиха за кръста в студените води във Варна. Най-малкият от тях бе едва 11-годишен, а най-възрастният на близо 80.
Традицията се спазва и от българи, които живеят в чужбина. Водосвет и хвърляне на кръста имаше и в Боденското езеро в Германия. В Чикаго при минус 20 градуса светинята извади кърджалиецът Делчо.
Богоявленски кръст беше хвърлен и в залива Златния рог в Истанбул от Вселенския патриарх Вартоломей. Българи и гърци се включиха в церемонията.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 13, 2018 15:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама