Реки, басейни и фонтани закипяха на Йордановден

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 13, 2018 15:08

Реки, басейни и фонтани закипяха на Йордановден

Реки, езера, фонтани, пластмасови басейни, гьолове и язовири закипяха от хора на Богоявление. На 6 януари хвърлянето на кръста във водоеми се превърна в национален празник и благодарение на това много хора се докоснаха до вековната християнска традиция. Тази година, за разлика от 2017 времето бе по-топло.
По подобие на мъжкото хоро, което се играе по това време в Калофер, и при нас смелчаги навлязоха в студените води в народни носии.
В Харманли за четвърта поредна година на река Олу дере се игра ледено хоро, а участниците в него бяха 34. Те правят това с благотворителна кауза, а средствата, които събират, се дават за нуждаещ се.
В Симеоновград тази година бе по-различно. Младежи в народни носии, в съпровод на гайда, навлязоха в реката. Традиционните досегашни участници от махалите, които вдигаха повече шум и се интересуваха най-вече за печалбата, останаха на заден план и се разсърдиха.
Уникално и без прецедент бе хвърлянето на кръста в Любимец. Там свещеникът Трифон метна скришом светинята в пластмасов басейн в двора на църквата, а след това запретна крачоли и сам си я извади
В село Доситеево повече се изкаляха, отколкото измокриха, но все пак извадиха кръста от селската река.
В Ивайловград кръстът се хвърли във фонтаните в центъра на града.
В Орестиада, , това стана в закрит басейн за плуване.
Над 100 души се хвърлиха за кръста в студените води във Варна. Най-малкият от тях бе едва 11-годишен, а най-възрастният на близо 80.
Традицията се спазва и от българи, които живеят в чужбина. Водосвет и хвърляне на кръста имаше и в Боденското езеро в Германия. В Чикаго при минус 20 градуса светинята извади кърджалиецът Делчо.
Богоявленски кръст беше хвърлен и в залива Златния рог в Истанбул от Вселенския патриарх Вартоломей. Българи и гърци се включиха в церемонията.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 13, 2018 15:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.