Река Марица събра на среща учени, историци и журналисти

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 23, 2020 14:11

Река Марица събра на среща учени, историци и журналисти

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ # 40/924, година XVII, 23 - 29 октомври 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Кръгла маса на тема „Марица – реката, която ни свързва“ обедини учени-изследователи, местни историци, краеведи, журналисти. Тя се проведе в Свиленград, а инициативата е част от празничните прояви, посветени на Деня на града – 5 октомври, организирана от Историческия музей в града.
На срещата доц. д-р Георги Граматиков изнесе данни за река Марица като търговски път и за водениците, изградени някога по нейното течение.
Нови сведения от османските архиви за Стария мост над река Марица – архитектурната забележителност с национално значение, поднесе д-р Стефан Димитров – гл. асистент в Института за исторически изследвания при БАН и уредник в Историческия музей в Свиленград.
Участниците във форума представиха любопитни факти за бедствията и грижите, причинявани от реката, за нейното биоразнообразие някога и днес, за отдиха и развлеченията, които Марица е предлагала на жителите на малкия град, интересни митове и легенди. Голяма част от проучванията се базират и на публикации от стари вестници.
Историческият музей в Свиленград ще издаде сборник със статии и съобщения за река Марица. Очаква се той да излезе през 2021 г. като в него ще бъдат включена статията на д-р Атанасиос Гуридис от Гърция за археологически доказателства за плавателността на реката в древността и тази на д-р Стефан Пейков за река Марица в Европейската картография.
В срещата участва председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Тя поздрави участниците във форума и връчи „Златно перо“ на директора на Историческия музей Елена Митева, дългогодишен член и деятел на СБЖ. Отличието ѝ се присъжда за активна журналистическа работа и по случай личния ѝ юбилей.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 23, 2020 14:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 459 преглеждания