Райна Йовчева – амбиция, решителност и силен характер

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 3, 2014 13:20

Райна Йовчева – амбиция, решителност и силен характер

Микс от чар, обаятелност и стил. Съвкупност от интелигентност, решителност и вече натрупан опит. Това  безспорно е най-точното описание на  кандидата за народен представител в предстоящата битка за вота на избирателите Райна Йовчева под №2 от листата  на  БСП Лява България.

Родена е през 1971 година в Смолян, възпитана в  съвсем обикновено семейство. Закърмена с типичните традиции и обичаи на родния край.
Когато Йовчева говори за дните си в Смолян, тембърът на гласа й се променя. Естествено е, вълнува се покрай свидните спомени от ученическите си години. Завършва езиковата гимназия в родния си град, добрата подготовка и желанието да продължи й помагат през  1990 г. да започне висшето си образование със специалност английска филология в хасковския филиал на Пловдивския университет. В онези години тук в града на тополите среща и своята голяма любов в лицето на съпруга си Пламен и приема фамилията Йовчева.
Когато завършва образованието си, Йовчева започва работа като учителка в математическата гимназия в Хасково. Използва възможността обаче и да преподава на частно, което чувствително подпомага семейния бюджет, още повече, че тогава фамилията Йовчеви се увеличава с още един – сина Георги.
Съвсем случайно идва предложението към младата дама да започне като сътрудник в РСО „Марица“. Признава, че в началото й  било трудно, тъй като не била запозната със същността на дейността на местната власт и регионалната политика.  През 1998 г. получава предложение да специализира в САЩ – “Местни власти и устойчиво развитие”, което тя приема и завършва курс в Research Triangle Institute – Северна Каролина. Упорството и желанието да се  докаже я възнаграждава и през 2001 година Управителният съвет на сдружението избира Йовчева за изпълнителен директор. Тогава тя има възможност и не пропуска да прибави към натрупания си опит  допълнителни курсове и квалификации.
Може би практиката и  наученото в училището за политици на Дими Паница и стремежът й към доусъвършенстване я подтикват да приеме предизвикателството и да стъпи в истинската политика. Избирателите й гласуват доверие и през 2005 година я избират за народен представител от гражданската квота на Коалиция за България. Малко по-късно приема и предложението да поеме поста областен управител, като  е почти сигурна, че ще се справи – нали работата й до този момент е свързана с дейността на местната власт. Така и става
и през четирите години на своя мандат доказва характер, амбиция и инстинкт към властта. Гордее се с постигнатите успехи като губернатор и с огорчение признава, че не е имала време да реализира по-мащабните си проекти, за които и след мандата  не се отказва и продължава да работи усилено за привличане на финансови средства и инвестиции в областта на инфраструктурата и социалните услуги за хасковска област. Ръководи единствен по рода си проект за областта и с екипа на Сдружение „Марица” полага усилия за подпомагане на малкия и среден бизнес в региона чрез действащ Бизнес инкубатор в с. Клокотница. Йовчева признава, че за нея е удоволствие да се среща с хората, да се вслушва в техните проблеми и идеи и след  това да търси подходящи фондове и програми, за да обоснове идеите в проект. Удовлетворението след всеки успех я зарежда… и  така до следващата цел.

Приема предложението отново да бъде в депутатската листа като предизвикателство, но не на всяка цена. Подкрепя напълно преференциалния вот и правото на избирателите да отсеят истинските експерти. Само по този начин –категорична е Йовчева – може да бъде създаден истински екип от можещи личности,  които вече по един или друг начин са се доказали в работата си.

В разгара на предизборната кампания, в една от поредните срещи с избиратели и симпатизанти, едно телефонно обаждане я поласкава твърде много – ефективното партньорство с английските й колеги е оценено достойно и те я предлагат на Управителния съвет на Индийско – Британска търговска компания, която тепърва предстои да отвори врати в България за регионален директор за България, Гърция и Турция. Дали ще приеме поредното предизвикателство само може да се гадае, но онзи плам в очите й издава нестихващата енергия и желанието й да опита.

Дали в парламента, мениджър в неправителствения сектор,  или  в дълбоките води на ново професионално поприще, синеоката дама е категорична, че ще продължи да работи за хората и в полза на техния достоен живот.

Защото в професионален план  това я прави щастлива и удовлетворена…, а в личен си пожелава здраве за нея и семейството си, истински приятели, с които да споделя ежедневието, и с нетърпение очаква следващата година да посрещне абитуриентския бал на своя син Георги.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 3, 2014 13:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.