Радка Димитрова: „Астрологията е жокер в играта на живота“

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2016 10:41

Радка Димитрова: „Астрологията е жокер в играта на живота“

Представете се и разкажете как се осъществи Вашата среща с астрологията?

Казвам се Радка Димитрова. Дълги години астрологията бе любимото ми хоби през свободното време. Но както казват количествените натрупвания водят до качествени изменения. В един момент в мен се породи желание цялата тази информация да бъде подредена, систематизирана и организирана в някаква последователност. Древна мъдрост гласи: “Когато ученикът е готов, учителят се появява“. При мен това се прояви в случаен прочит на обява на БАА /Българска Астрологична Асоциация/ за тригодишно обучение по астрология. Нямаше момент на колебание, решението бе взето веднага. И така се озовах в първата по рода си група, която ентусиазирано прекрачи прага на астрологията. Препо-даватели ни бяха Кирил Стойчев – председател на БАА и Румяна Тончева-член на УС на асоциацията, астролози с над 25 годишен опит и стаж. Оказа се, че Астрологията е много повече от моите представи и ни предстои усвояването на неимоверен обем от информация. Част от нея трябва да се владее, така както таблицата за умножение – автоматично, без изобщо да се замисляш за отговора. Успешно завърших преди няколко месеца, удовлетворена от постигнатото. Казват, че астрологията е за цял живот. Нямам нищо против.

Как бихте представили накратко Астрологията за нашите читатели?
Астрологията е наука. Изучава движението на небесните тела и тяхното влияние върху живота на хората, на цели нации и държави. Принципът е следният:  Ние живеем във взаимосвързан свят, в който има взаимовлияние. Космосът, глобалното се отразява в микрокосмоса – човека, т.е. между тях има по-добие. В астрологията това е първият принцип: “Каквото е горе, това е и долу“. Нещо подобно на човешкия организъм, който е съвършена система, състояща се от клетки и органи. Всеки елемент от тях функционира по предназначение, но и в зависимост от останалите и търпи влиянието както на сили отвън – атмосферни влияния, събития, въздействия, така и отвътре – усещането за болка, радост и т.н. Ето защо ние сме обитатели на планетата Земя, но тя е открита и в същото време в единна система с всички тези космически сили. И астрологията един вид е език, който разчита тези влияния, посредник между горе и долу, открива връзки и закономерности, които не са видими, но важни. Нещо подобно на принципа на синхроничността, открит от психолога Юнг. Най-интересното е, че независимо дали човек вярва, или не в Астрологията /това е проява на свободната воля/ той е под влиянието на тези закони. Например, безспорен факт за всички е, че предназначението на слънцето е да грее и свети, независимо дали го виждаме в момента, съмняваме се, оспорваме го – това е неговата задача, т.е. нашето отношение не го променя, то просто Е.

Как астрологията конкретно може да е полезна на хората?
В астрологията са се обособили много дялове, така както животът е многолик, така и в нея има известно разграничение.
– натална астрология – тълкува характера на човека, неговите таланти и заложби и различни аспекти от живота – здраве, партньорства, образование и други.
– синастрия – разглежда отношенията между хората, как те си влияят, приятели, колеги, родители – деца, съпрузи и т.н.
– елекция – определяне на подходящ ден за сключване на брак, стартиране на бизнес, отваряне на магазин и др.
– хорарна астрология – отговор на конкретен въпрос.
– медицинска – разглежда връзката между астрологичните знаци и различни части на човешкото тяло.
– ректификация пък е методът, чрез който се определя точния час на раждане, когато той е неизвестен.
– прогностична – предвиждане на събития в живота на родения.
– Има и мунданна – отнася се за световни събития, бизнес астрология – за икономиката.
За тези, които вярват в прераждането, ще им е интересна т.нар. кармична астрология.
Това в общи линии са базисните основи на астрологията и в тези посоки може да бъде полезна на хората, в зависимост и от техните конкретни нужди.

Какво бихте казали на скептично настроените към астрологията?
Да имаш позиция е по-градивно, отколкото безразличието или незнанието. Всеки има право на мнение и това е вярното за него. Така, както един човек не може да се хареса на всички хора, а и не е необходимо, така и астрологията не очаква, че всички жители на земята ще й бъдат почитатели. Както животът е шарен и многолик, така и има различни мнения, гледни точки, нагласи.

А на тези, които вярват в астрологията?
Приветствам ги за интереса. Това говори най-вече за самите тях, какви личности са, какъв е техният мироглед, подход към живота. Астрологията е ценен ориентир и помощник, дори инструмент за по-добър живот. Така както майсторите на музикални инструменти ги настройват, за да излезне по-добър и чист звук, по същия начин астрологията може да отстрани фалшивите нагласи, предразсъдъците, неверните убеждения и да приведе човек в съзвучие, в синхрон и хармония както със себе си, така и с Вселената. Важно е обаче да подбират каква информация четат, защото тя е храна за мозъка. Така както избираме храната за тялото си, по същия начин трябва да сме взискателни към информацията, която приемаме. Да си припомним вели-ката тайна от едноименния филм: “Мисълта се материализира“.

Какви данни са необходими за изготвянето на един хороскоп?
Минимални – точен час на раждане до минута, дата, ден, месец, година и месторождение. Построява се т. нар натална карта, която съдържа условно казано 12 сегмента, които се отнасят до всички сфери от живота – земното, долу, 10 планети, които привеждат космичните, божествени енергии, горе, 12 зодиакални знака /популярните зодии/ и т. нар. аспекти – отношенията между планетите. Това е всичко. Както личната ни карта съдържа най-важната информация за нас като граждани, така и наталната карта съдържа целия обем информация за нас като личности.

Има ли определени изисквания?
Да. Хороскоп се изготвя след 12-годишна възраст. Може да се види единствено какви заложби има детето, за да се развиват, а не да речем то да иска да пее, а родителите да настояват да спортува. Също така е добре лично човекът да изрази желание да му се изготви хороскоп, а не някой да му прави т.нар. непожелано добро. Добре е също самата консултация да е между астролога и човека, да няма и други хора, защото те влияят енергийно.
Астрологията панацея ли е?
Не. Не й вярвайте сляпо. Ако това, което тя ви казва, считате, че не е вашата истина, не го приемайте, не й отваряйте място във вашия живот. Не я и фаворизирайте или пък издигате в култ, защото всяко нещо извън нас, което абсолютизираме или превръщаме в център, ни управлява, ставаме зависими от него.

А за самата Вас какво е Астрологията?
Ще отговоря шеговито – жокер в играта на живота. Жокерът е най-силната карта. Има и значение на подсказка. Образът му пък на шегобиец ни напомня да приемаме живота с по-голяма лекота, а себе си не чак толкова насериозно.

Бихте ли споделили с нашите читатели за някакви конкретни астрологични влияния в момента?
2016 е годината на Огнената маймуна според китайския календар. Всички представители на зодия Овен могат да разчитат на нейното подкрепящо и поддържащо влияние. Овенът в астрологията е знакът на новото начало, на инициативата, на идеите, на импулса, на действието, на движението и динамиката, както обаче и на агресията, на невъздържаността и избухливостта. Ще е успешна и за всички хора, които не чакат нищо даром, пасивно, а полагат усилия, действат. Не влизайте в излишни спорове. Планетата Сатурн, която в астрологията се нарича великият учител на кармата, в момента се движи през знака Стрелец /25.12.2015г. – 20.12.2017 г./. За представителите на този зодиакален знак това е период на изпитания, трудности, решаване на отлагани проблеми. Наградата за тях ще е, че в края на този период те ще са обновени, „разделили“ се с модели на поведение и нагласи, които са остарели, т.е. Сатурн изчиства всичко, което не е функционално и не служи на напредъка в живота.
Големият благодетел –планетата Юпитер /11.08.2015 – 9.09.2016г./, е в знака Дева. Така че този едногодишен период е свързан с разширение, изобилие, подобрения в живота на тези представители, може да е в материален, духовен или личностен план. Годината е подходяща и за промяна в навиците, за преминаване към здравословен начин на живот, пречистване на организма, диети, изобщо всичко свързано с укрепването на здравето. Разбира се това са общи тенденции, най-важна е уникалната натална карта на всеки човек.

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2016 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама