Радка Димитрова: „Астрологията е жокер в играта на живота“

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2016 10:41

Радка Димитрова: „Астрологията е жокер в играта на живота“

Представете се и разкажете как се осъществи Вашата среща с астрологията?

Казвам се Радка Димитрова. Дълги години астрологията бе любимото ми хоби през свободното време. Но както казват количествените натрупвания водят до качествени изменения. В един момент в мен се породи желание цялата тази информация да бъде подредена, систематизирана и организирана в някаква последователност. Древна мъдрост гласи: “Когато ученикът е готов, учителят се появява“. При мен това се прояви в случаен прочит на обява на БАА /Българска Астрологична Асоциация/ за тригодишно обучение по астрология. Нямаше момент на колебание, решението бе взето веднага. И така се озовах в първата по рода си група, която ентусиазирано прекрачи прага на астрологията. Препо-даватели ни бяха Кирил Стойчев – председател на БАА и Румяна Тончева-член на УС на асоциацията, астролози с над 25 годишен опит и стаж. Оказа се, че Астрологията е много повече от моите представи и ни предстои усвояването на неимоверен обем от информация. Част от нея трябва да се владее, така както таблицата за умножение – автоматично, без изобщо да се замисляш за отговора. Успешно завърших преди няколко месеца, удовлетворена от постигнатото. Казват, че астрологията е за цял живот. Нямам нищо против.

Как бихте представили накратко Астрологията за нашите читатели?
Астрологията е наука. Изучава движението на небесните тела и тяхното влияние върху живота на хората, на цели нации и държави. Принципът е следният:  Ние живеем във взаимосвързан свят, в който има взаимовлияние. Космосът, глобалното се отразява в микрокосмоса – човека, т.е. между тях има по-добие. В астрологията това е първият принцип: “Каквото е горе, това е и долу“. Нещо подобно на човешкия организъм, който е съвършена система, състояща се от клетки и органи. Всеки елемент от тях функционира по предназначение, но и в зависимост от останалите и търпи влиянието както на сили отвън – атмосферни влияния, събития, въздействия, така и отвътре – усещането за болка, радост и т.н. Ето защо ние сме обитатели на планетата Земя, но тя е открита и в същото време в единна система с всички тези космически сили. И астрологията един вид е език, който разчита тези влияния, посредник между горе и долу, открива връзки и закономерности, които не са видими, но важни. Нещо подобно на принципа на синхроничността, открит от психолога Юнг. Най-интересното е, че независимо дали човек вярва, или не в Астрологията /това е проява на свободната воля/ той е под влиянието на тези закони. Например, безспорен факт за всички е, че предназначението на слънцето е да грее и свети, независимо дали го виждаме в момента, съмняваме се, оспорваме го – това е неговата задача, т.е. нашето отношение не го променя, то просто Е.

Как астрологията конкретно може да е полезна на хората?
В астрологията са се обособили много дялове, така както животът е многолик, така и в нея има известно разграничение.
– натална астрология – тълкува характера на човека, неговите таланти и заложби и различни аспекти от живота – здраве, партньорства, образование и други.
– синастрия – разглежда отношенията между хората, как те си влияят, приятели, колеги, родители – деца, съпрузи и т.н.
– елекция – определяне на подходящ ден за сключване на брак, стартиране на бизнес, отваряне на магазин и др.
– хорарна астрология – отговор на конкретен въпрос.
– медицинска – разглежда връзката между астрологичните знаци и различни части на човешкото тяло.
– ректификация пък е методът, чрез който се определя точния час на раждане, когато той е неизвестен.
– прогностична – предвиждане на събития в живота на родения.
– Има и мунданна – отнася се за световни събития, бизнес астрология – за икономиката.
За тези, които вярват в прераждането, ще им е интересна т.нар. кармична астрология.
Това в общи линии са базисните основи на астрологията и в тези посоки може да бъде полезна на хората, в зависимост и от техните конкретни нужди.

Какво бихте казали на скептично настроените към астрологията?
Да имаш позиция е по-градивно, отколкото безразличието или незнанието. Всеки има право на мнение и това е вярното за него. Така, както един човек не може да се хареса на всички хора, а и не е необходимо, така и астрологията не очаква, че всички жители на земята ще й бъдат почитатели. Както животът е шарен и многолик, така и има различни мнения, гледни точки, нагласи.

А на тези, които вярват в астрологията?
Приветствам ги за интереса. Това говори най-вече за самите тях, какви личности са, какъв е техният мироглед, подход към живота. Астрологията е ценен ориентир и помощник, дори инструмент за по-добър живот. Така както майсторите на музикални инструменти ги настройват, за да излезне по-добър и чист звук, по същия начин астрологията може да отстрани фалшивите нагласи, предразсъдъците, неверните убеждения и да приведе човек в съзвучие, в синхрон и хармония както със себе си, така и с Вселената. Важно е обаче да подбират каква информация четат, защото тя е храна за мозъка. Така както избираме храната за тялото си, по същия начин трябва да сме взискателни към информацията, която приемаме. Да си припомним вели-ката тайна от едноименния филм: “Мисълта се материализира“.

Какви данни са необходими за изготвянето на един хороскоп?
Минимални – точен час на раждане до минута, дата, ден, месец, година и месторождение. Построява се т. нар натална карта, която съдържа условно казано 12 сегмента, които се отнасят до всички сфери от живота – земното, долу, 10 планети, които привеждат космичните, божествени енергии, горе, 12 зодиакални знака /популярните зодии/ и т. нар. аспекти – отношенията между планетите. Това е всичко. Както личната ни карта съдържа най-важната информация за нас като граждани, така и наталната карта съдържа целия обем информация за нас като личности.

Има ли определени изисквания?
Да. Хороскоп се изготвя след 12-годишна възраст. Може да се види единствено какви заложби има детето, за да се развиват, а не да речем то да иска да пее, а родителите да настояват да спортува. Също така е добре лично човекът да изрази желание да му се изготви хороскоп, а не някой да му прави т.нар. непожелано добро. Добре е също самата консултация да е между астролога и човека, да няма и други хора, защото те влияят енергийно.
Астрологията панацея ли е?
Не. Не й вярвайте сляпо. Ако това, което тя ви казва, считате, че не е вашата истина, не го приемайте, не й отваряйте място във вашия живот. Не я и фаворизирайте или пък издигате в култ, защото всяко нещо извън нас, което абсолютизираме или превръщаме в център, ни управлява, ставаме зависими от него.

А за самата Вас какво е Астрологията?
Ще отговоря шеговито – жокер в играта на живота. Жокерът е най-силната карта. Има и значение на подсказка. Образът му пък на шегобиец ни напомня да приемаме живота с по-голяма лекота, а себе си не чак толкова насериозно.

Бихте ли споделили с нашите читатели за някакви конкретни астрологични влияния в момента?
2016 е годината на Огнената маймуна според китайския календар. Всички представители на зодия Овен могат да разчитат на нейното подкрепящо и поддържащо влияние. Овенът в астрологията е знакът на новото начало, на инициативата, на идеите, на импулса, на действието, на движението и динамиката, както обаче и на агресията, на невъздържаността и избухливостта. Ще е успешна и за всички хора, които не чакат нищо даром, пасивно, а полагат усилия, действат. Не влизайте в излишни спорове. Планетата Сатурн, която в астрологията се нарича великият учител на кармата, в момента се движи през знака Стрелец /25.12.2015г. – 20.12.2017 г./. За представителите на този зодиакален знак това е период на изпитания, трудности, решаване на отлагани проблеми. Наградата за тях ще е, че в края на този период те ще са обновени, „разделили“ се с модели на поведение и нагласи, които са остарели, т.е. Сатурн изчиства всичко, което не е функционално и не служи на напредъка в живота.
Големият благодетел –планетата Юпитер /11.08.2015 – 9.09.2016г./, е в знака Дева. Така че този едногодишен период е свързан с разширение, изобилие, подобрения в живота на тези представители, може да е в материален, духовен или личностен план. Годината е подходяща и за промяна в навиците, за преминаване към здравословен начин на живот, пречистване на организма, диети, изобщо всичко свързано с укрепването на здравето. Разбира се това са общи тенденции, най-важна е уникалната натална карта на всеки човек.

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2016 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.