Работодатели предложиха заетост на бежанци

Милена Митева
От Милена Митева октомври 10, 2018 09:31

Работодатели предложиха  заетост на бежанци

Местни предприемачи предложиха заетост на бежанци. Това стана на трудова борса, състояла се в Културния център на Харманли във вторник, 2 октомври, която бе първата по рода си в града. На нея общо четири работодателя предложиха заетост на хората, потърсили закрила и интеграция в страната ни. Те бяха от фирмите „Мемо“, „Пролет“, „Тера Тангра“ и „Елпром“.
От страна на бежанците интерес проявиха група от 25 човека от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан.
В деня на събитието с помощта на преводачи се проведоха интервюта с решилите да упражняват заетост. Работодателите дадоха възможност на чужденците да споделят за опита си в предишния си професионален път.
Като положителен резултат от срещата бе фактът, че всеки работодател осъществи директен контакт с търсещите работа.
Всички фирми обещаха да организират следващата среща на място, за да видят как се случва производството и дейността на фирмата, да направят тестове и да решат кой от тях да бъде техен работник.
Самото стартиране на работа ще бъде отложено във времето, защото по закон, тези които са в процедура по издаване на статут, трябва да изчакат да минат три месеца, за да им бъдат издадени служебни бележки, с които да сключват договор.
На 1 октомври в Хасково се проведе семинар с работодатели и ключови експерти в сферата на интеграцията на бежанци. Консултантите и психолозите от КАТРО България запознаха участниците с основните стъпки от въвеждането им в работата, спецификите на междукултурната комуникация и подбора на хора от целевата група. Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН)  представи правната рамка и възможностите за субсидирана заетост.

Трудовата борса за бежанци бе организирана от ВКБООН и КАТРО България. На нея присъстваха представители от ДАБ, Български хелзинкски комитет и Каритас.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 10, 2018 09:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама