Психология на бедността и богатството

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2018 10:41

Психология на бедността и богатството

Акценти

  • Повечето преуспели хора са рискували многократно, научили са се да губят, но също така са се научили да възприемат поражението като стимул да рискуват пак, докато спечелят.

Свързани публикации

Основната разлика между бедняка и богаташа е мисленето. Когато на богаташа не му стигат парите, той ще помисли за начин как да ги увеличи и да печели повече, а бедняка харчи по-малко пари и икономисва от всичко.

Бедността и богатството са състояние на духа и начин на мислене. Богатството се асоциира с щастие, успех, добър начин на живот, но не винаги това е реалността. А бедността се счита за наказание и вид недостатък, който дори отблъсква хората.
Основният проблем на бедните е не толкова материалното им състояние, колкото фактът, че не могат да погледнат отвъд него, неспособни са да мечтаят за повече. Хората получават това, за което са готови, за което имат смелост да мечтаят и искат. А бедните дори за миг не могат да си представят, че биха могли да изкарват повече пари. Ето такава е психиката на бедняка – той оплаква злочестата си съдба и приема бедността си като житейско наказание. Беднякът е пораженчески настроен и обвинява всичко и всички за несполуките си.
Характерно за бедните хора е липсата на каквото и да е желание за промяна, те обичат да играят на сигурно, намират си нископлатена, но сигурна работа. Животът им следва максимата „Малко, но сигурно!“ И дори през ум не им минава да поемат какъвто и да било риск по отношение на работа, инвестиции и от сорта неща.
Беднякът никога не би си сменил сигурната работа дори и да има възможност за нова, по-добре платена. За него това е излишен риск, щом и с настоящата си заплата успява да изхрани себе си и семейството си. А за започването на собствен бизнес и дума не може да става. Дори и беднякът да има потенциал да бъде добър предприемач, той никога няма да използва целия си умствен капацитет, за да реализира идеите си. Често бедняците дори не подозират колко идейни могат да бъдат и какви успехи могат да постигнат. Характерно за тях е по-скоро самосъжалението и ниската самооценка. Беднякът не вярва в собствените си възможности и, че е способен да промени начина си на живот.
Беднякът се оставя да бъде носен от течението, не иска да се развива, не намира за нужно да научава нови неща. Той е пасивен във всяко едно отношение. А една от основните причини беднякът да бъде беден е, че купува пасиви – неща, които го вкарват в разход и изпразват банковата му сметка. Бедняците са финансово неграмотни, купуват си евтини вещи, които после не им вършат никаква работа. Покупката на кола е един сериозен пасив например, а също и къщата, в която живеете, защото тя не ви носи доходи, а предполага само разходи. Ако обаче същата тази къща я давате под наем,то тя вече ще влезне в графата активи.
Освен купуването на пасиви, бедняците имат и склонността да харчат всичко до стотинката, даже повече отколкото имат. А логиката е, че дори и да спестят нещо, то ще е толкова малко, че за нищо няма да свърши работа. А тези, които все пак спестяват и малкото, после така или иначе ще го похарчат за пасив, което пак ги праща в изходна точка – безпаричие.
За богаташите животът е „риск печели, риск губи“. Повечето преуспели хора са рискували многократно, научили са се да губят, но също така са се научили да възприемат поражението като стимул да рискуват пак, докато спечелят.
Богаташите са станали богати, защото са плували срещу течението. Рискували са много, не винаги са печелили, но след като са сложили чертата на крайната сметка се е оказало, че са спечелили много. И това е така, защото богаташите купуват активи – неща, които ви носят доходи. Така например един предприемчив човек би изтеглил заем, за да инвестира в някакъв имот, който да дава под наем. Така след 2-3 години заемът му ще бъде погасен и ще започне да печели от съответния имот. После ще си купи следващ имот и така нататък.
Богатите хора са изключително любопитни, интересуват се за нови възможности за развиване на бизнес, любопитстват за нови активи, които могат да си купят. Богатите са винаги информирани и компетентни по много въпроси от сферата на финансите, бизнеса и т.н. Богатите са активни и вечно търсещи възможности, склонни към риск и са винаги с желание да се развиват.

Използвани са материали от Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2018 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 518 660 преглеждания