Проверяват доставката на компютри за ОбА Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2006 17:12

Христо Теодосиев

Заради съмнения за неизпълнена според договора поръчка кметът на община Тополовград д-р Николинка Вълчева е разпоредила проверка по доставка на компютърна техника за Общинска администрация Тополовград. Доставчикът е фирма ЕТ „Мистра – Стоян Петров.“
Комисията е съставена от инж. Коста Стойчев – секретар на община Тополовград инж. Илия Юргачков – мл. експерт „ИРОбС“, Павлина Иванова – финансов контрольор на Община Тополовград и Ирина Семерджиева – ст. експерт отдел „ФСБД“ в ОбА.
При проверката те са констатирали, че са доставени 6 еднакви компютърни конфигурации, което не отговаря на приложената оферта. Вместо AMD K7 процесори са доставени Celeron – D, които са двойно по-евтини. Намален е размерът на оперативната памет от 512МВ на 256МВ, т.е. двойно по-малко. Доставените монитори са КТС, които значително се различават по качество и цена с предложените в офертата монитори PHILIPS. Доставените компютърни конфигурации са с вградени видео контролери, които за работа ползват останалите ресурси на компютъра, като го забавят изключително и ненужно. Мишките и клавиатурите са от най-евтините на пазара. Компютърните конфигурации са с 300W захранващи блокове, което отново не отговаря на офертата и води до поевтиняване на конфигурацията.
Протоколите за гаранция, които са предоставени, са без изходящи номера, неподписани от страните, с не попълнени срокове за гаранция на отделните компоненти и са безполезни, защото ОбА не присъства като страна по гаранция в тях. На доставените компютърни конфигурации е инсталиран нелицензиран софтуер Windows XP, което е грубо нарушение на Корпоративния договор за доставка на софтуерни лицензи между фирмата Microsoft и Държавна админисрация на Република България.
С протокол са приети три матрични принтери, а при проверката е установено, че действително доставените принтери са 2. Приет е в ОбА компютър-сървър-комплект, а при проверката е установено, че няма доставен компютър-сървър.
Свързахме се с представител на фирмата доставчик и той заяви следното: “До момента няма предявена претенция от възложителя по отношение на доставката. Ако има действително установени несъответствия, те ще бъдат отстранени. “
Не е ясно защо се пропуска фактът, че при офериране за всички компютри са предвидени CD четящи устройства, а са доставени CD записващи устройства. Буди недоумение начинът, който ОбА е избрала за разрешаване на спора, след като нормалният начин е претенциите да бъдат предявени най-напред пред фирмата доставчик.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2006 17:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама