Проверяват доставката на компютри за ОбА Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2006 17:12

Христо Теодосиев

Заради съмнения за неизпълнена според договора поръчка кметът на община Тополовград д-р Николинка Вълчева е разпоредила проверка по доставка на компютърна техника за Общинска администрация Тополовград. Доставчикът е фирма ЕТ „Мистра – Стоян Петров.“
Комисията е съставена от инж. Коста Стойчев – секретар на община Тополовград инж. Илия Юргачков – мл. експерт „ИРОбС“, Павлина Иванова – финансов контрольор на Община Тополовград и Ирина Семерджиева – ст. експерт отдел „ФСБД“ в ОбА.
При проверката те са констатирали, че са доставени 6 еднакви компютърни конфигурации, което не отговаря на приложената оферта. Вместо AMD K7 процесори са доставени Celeron – D, които са двойно по-евтини. Намален е размерът на оперативната памет от 512МВ на 256МВ, т.е. двойно по-малко. Доставените монитори са КТС, които значително се различават по качество и цена с предложените в офертата монитори PHILIPS. Доставените компютърни конфигурации са с вградени видео контролери, които за работа ползват останалите ресурси на компютъра, като го забавят изключително и ненужно. Мишките и клавиатурите са от най-евтините на пазара. Компютърните конфигурации са с 300W захранващи блокове, което отново не отговаря на офертата и води до поевтиняване на конфигурацията.
Протоколите за гаранция, които са предоставени, са без изходящи номера, неподписани от страните, с не попълнени срокове за гаранция на отделните компоненти и са безполезни, защото ОбА не присъства като страна по гаранция в тях. На доставените компютърни конфигурации е инсталиран нелицензиран софтуер Windows XP, което е грубо нарушение на Корпоративния договор за доставка на софтуерни лицензи между фирмата Microsoft и Държавна админисрация на Република България.
С протокол са приети три матрични принтери, а при проверката е установено, че действително доставените принтери са 2. Приет е в ОбА компютър-сървър-комплект, а при проверката е установено, че няма доставен компютър-сървър.
Свързахме се с представител на фирмата доставчик и той заяви следното: “До момента няма предявена претенция от възложителя по отношение на доставката. Ако има действително установени несъответствия, те ще бъдат отстранени. “
Не е ясно защо се пропуска фактът, че при офериране за всички компютри са предвидени CD четящи устройства, а са доставени CD записващи устройства. Буди недоумение начинът, който ОбА е избрала за разрешаване на спора, след като нормалният начин е претенциите да бъдат предявени най-напред пред фирмата доставчик.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2006 17:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.