Прокурорски гаф спъна дело срещу шивач

Христо Христов
От Христо Христов септември 10, 2014 08:06

Прокурорски гаф спъна дело срещу шивач

Допуснати процесуални нарушения още на досъдебното производство, които ограничават правото на защита, констатира състав на Районен съд Хасково. Това се случи вчера по време на наказателния процес срещу Мустафа Ибрям.

През декември миналата година ДАНС получили сигнал, че Ибрям от село Козлец шие и приготвя дрехи за пазара, като използва световни марки без разрешение от правопритежателя. Акцията срещу него била осъществена на 18 декември. В дома му, където се шиели дрехите, органите на реда намерили готова продукция, марки и заготовки.
След проведено разследване вчера на подсъдимата скамейка бе изправен Мустафа Ибрям. Той и адвокатът му Веско Георгиев поискаха делото да се гледа по съкратената процедура. Представителят на „Арсис Консултинг“ пък предяви граждански иск около 12 000 лв. Според обвинителния акт щетите се изчисляват на 89 000 лв.
От определението на 3-членния съдебен състав с председател Пламен Георгиев стана ясно например, че в обстоятелствената част на обвинителния акт се казва, че Мустафа имал умение за шиене, но не се сочи конкретика, че го е правел. Освен това в обвинителния акт не били изтъкнати твърдения, че Мустафа е поставил знаците на марките. Оказа се, че в обвинителния акт има непълнота във фактите. Друго, което стана ясно в съдебната зала е, че прокурорът е приел, че престъплението е квалифицирано, което утежнява положението на подсъдимия, но никъде не е отразено това.
В крайна сметка правораздавателите решиха, че не трябва да се дава ход на делото, както и че съдебното следствие да се прекрати, а обвинителният акт да се върне на прокуратурата за отстраняване на процесуалните пречки. Решението е окончателно и не подлежи на ожалване.

Христо Христов
От Христо Христов септември 10, 2014 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.