Производитеялт на „Лютеница Първомай“ ще я защитава като европейски традиционен продукт

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 9, 2018 18:03

Производитеялт на „Лютеница Първомай“ ще я защитава като европейски традиционен продукт

Фирмата производител на „Лютеница Първомай“ подаде пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на марката като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. „Лютеница Първомай” е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки отгледани в Горно-тракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница – чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за известността на „Лютеница Първомай“ и връзката на продукта с географския район.

Потвърждение за репутацията на „Лютеница Първомай“ е и включването на продукта като отделен държавен стандарт през 1990 год. (БДС 2022-74) Съгласно приложимото в България законодателство, при стандартизация е налице един трайно повтарящ се процес и рецептура. Съответно, включването на продукта „Лютеница Първомай“ като отделен стандарт потвърждава традиционният метод на производство и преработка.

Не на последно място потвърждение за репутацията на продукта и връзката с определения географски район е и регистрацията на наименованието като географско указание по реда на националния Закон за марките и географските означения. С регистрацията по национален ред е призната изрично връзката на качествата и характеристиките на продукта с географската среда като резултат от исторически доказани традиции.

Снимка: Интернет

„Булконс“ ще защитава „Лютеница Първомай“

„Булконс“ ще защитава „Лютеница Първомай“

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 9, 2018 18:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама