Програмата за Трифон Зарезан в Харманли и Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2015 10:35

Програмата за Трифон Зарезан в Харманли и Тополовград

Община Харманли, Клуб “Възрожденец” и Архиерейското наместничество обявиха програмата за честването на празника “Свети Трифон”.

Тя ще започне на 1 февруари 2015 г. /неделя/ от 10,00 часа в местността “Трифона”.

В 11 часа ще бъде тържествената утриня по случай храмовият празник на църквата “Св. Трифон”, съобщават от общината. Празничен водосвет ще започне в 11,15 часа.

Ритуалното зарязване на лозята в местността ще е в 11,30 часа. По традиция той ще бъде от кмета на общината Михаил Лисков.

Тази година специален гост ще бъде Старозагорският митрополит Галактион.

След зарязването ще бъде осветен и 250 кг овчикурбан, който ще бъде раздаден на присъстващите, заедно със 150 литра червено вино и 150 хляба, обещават от общината.

Община Харманли обявява още, че фирма ЕТ “В. Салапатов” осигурява безплатен транспорт за извозване на гражданите до местността “Трифона” по маршрут:

Динков магазин – Градска градина – Пощата – Болницата – Трифона. Автобусът ще се движи по следното разписание: – 09,30 часа – 11,00 часа.

Традиционното Зарязване в Сакарския град – Тополовград ще започне с водосвет на лозята малко след 11 часа на 1 февруари в лозовия масив до бившето селско стопанско летище по пътя за Елхово. Тръгването за там ще стане в 11 часа от площад „Освобождение” в центъра на Тополовград, като за желаещите да присъстват на ритуала има организиран транспорт.

След зарязването има организиран коктейл, който ще се състои в ресторант „Сакар” (на Георги Панайотов) от 12 часа. Там, въпреки слабата гроздова реколта миналата година ще се проведе дегустация и конкурс на различни видове домашно произведено вино.

Ще бъдат приети и нови членове на клуба ”Дар от лозата”, както и ще се събира членски внос, който е 7 лв. годишно. Организаторите от Община Тополовград и Клуб „Дар от лозата” при читалище „Св.Св.Кирил и Методий – 1894”съобщават, че домашните вина за дегустация ще се приемат във фоайето на читалището до 11 ч. на 1 февруари.

 

 

 

снимка: архив

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2015 10:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.