Програмата за Трифон Зарезан в Харманли и Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2015 10:35

Програмата за Трифон Зарезан в Харманли и Тополовград

Община Харманли, Клуб “Възрожденец” и Архиерейското наместничество обявиха програмата за честването на празника “Свети Трифон”.

Тя ще започне на 1 февруари 2015 г. /неделя/ от 10,00 часа в местността “Трифона”.

В 11 часа ще бъде тържествената утриня по случай храмовият празник на църквата “Св. Трифон”, съобщават от общината. Празничен водосвет ще започне в 11,15 часа.

Ритуалното зарязване на лозята в местността ще е в 11,30 часа. По традиция той ще бъде от кмета на общината Михаил Лисков.

Тази година специален гост ще бъде Старозагорският митрополит Галактион.

След зарязването ще бъде осветен и 250 кг овчикурбан, който ще бъде раздаден на присъстващите, заедно със 150 литра червено вино и 150 хляба, обещават от общината.

Община Харманли обявява още, че фирма ЕТ “В. Салапатов” осигурява безплатен транспорт за извозване на гражданите до местността “Трифона” по маршрут:

Динков магазин – Градска градина – Пощата – Болницата – Трифона. Автобусът ще се движи по следното разписание: – 09,30 часа – 11,00 часа.

Традиционното Зарязване в Сакарския град – Тополовград ще започне с водосвет на лозята малко след 11 часа на 1 февруари в лозовия масив до бившето селско стопанско летище по пътя за Елхово. Тръгването за там ще стане в 11 часа от площад „Освобождение” в центъра на Тополовград, като за желаещите да присъстват на ритуала има организиран транспорт.

След зарязването има организиран коктейл, който ще се състои в ресторант „Сакар” (на Георги Панайотов) от 12 часа. Там, въпреки слабата гроздова реколта миналата година ще се проведе дегустация и конкурс на различни видове домашно произведено вино.

Ще бъдат приети и нови членове на клуба ”Дар от лозата”, както и ще се събира членски внос, който е 7 лв. годишно. Организаторите от Община Тополовград и Клуб „Дар от лозата” при читалище „Св.Св.Кирил и Методий – 1894”съобщават, че домашните вина за дегустация ще се приемат във фоайето на читалището до 11 ч. на 1 февруари.

 

 

 

снимка: архив

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2015 10:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 925 937 преглеждания