Програма за празника на Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2019 11:41

Програма за празника на Свиленград

Празничната програма за Дена на Свиленград започва на 21 септември. Тогава ще се проведе Младежки форум  „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани”.

Място: Общинска администрация

Същия ден от 18:30 часа в Арт Галерията ще се състои откриване на Национален пленер „Нарисувани усещания”.

След него, на същото място, ще е представянето на „Фестивал в куфар” – съпътстваща инициатива към Национален пленер „Нарисувани усещания” – концерт с поп и джаз музика в изпълнение на китарно дуо Никола Станков и Венелин Венков.

На 22 септември, от 11:00 часа, ще бъдат поднесени венци по повод Деня на Независимостта.

На 23-ти от 18:30 часа в Арт Галерията ще се състои „Фестивал в куфар” – моноспектакъл „Град от стъкло” по Пол Остър с участието на Кристиян Илиев.

На 24-ти от 18:30 часа в НЧ „Просвета – 1870“ ще се играе спектакълът „Женско царство” на театър „Искри и сезони” с участието на Искра Радева, Мария Статулова, Ивайло Калоянчев и др., постановка Димитър Стоянов.

На 25 септември от 18:00 часа в зала на Исторически музей ще се открие изложба „490 години от построяването на стария мост на река Марица”.

От 18:30 ч. – „Фестивал в куфар” – творчески портрет на поетесата Боряна Станева, Арт галерия.

На 26 септември от 18:00 часа в Арт галерията ще бъде открита изложба с творбите на участниците в пленер „Нарисувани усещания” и ще се състои закриване на пленера.

На другия ден от 18:00 часа ще се състои представяне на дебютната книга на Мариана Ангелова „Танци върху жарава”. Място: открита сцена пред Общинска библиотека.

На 28 септември от 9:00 часа ще се проведе национален турнир по спортни танци за купа „Свиленград” „Изгряващи звезди”. Място: Спортна зала.

В Конферентна зала на хотел „Свилена” ще се състоя научна историческа конференция  „Здравеопазването в Свиленград и региона”. Събитието ще започне от 10:00 часа на 30 септември.

Същия ден от 18:30 часа на открита сцена пред Общинска библиотека ще се четат „Приказки под лампите”. Това е  национална инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя” с участието на Николай Табаков, Здравка Каменова, Жени Лечева, Иво Сиромахов, Мая Бочева и Явор Цанев.

В първия ден на октомври от 13:00 часа ще има „Весел детски празник” – забавно развлекателното шоу с Боби шоу и Шехеразада с детски песни, магично шоу и фокуси с участие на децата, конкурси, скечове, смешки и весела детскотека. Място: НЧ „Просвета – 1870”.

Още две събития има на 1 октомври. От 17:30 часа е „Подай ръка на доброто” – церемония по връчване на ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград.

Място: Ритуална зала в Общинска администрация.

От 19.00 часа е „Независими и горди” – тържествен концерт на Хорова школа Свиленград.

Място: Открита сцена пред Общинска библиотека.

От 1 до 4 октомври в храм „Света Троица”ще можа да се извърши поклонение пред чудотворни икони Пресвета Богородица „Скоропослушница” и Пресвета Богородица „Касперовска” от гр. Ананиев – Украйна.

На 2 октомври от 17:30 ч. ще се състои представяне на книгата на Атанас Атанасов „13-ти граничен отряд” с участието на редактора Михаил Михайлов. Място: Общинска библиотека.

От 19:00 часа ще започне фолклорният концерт с участието на Димитър Аргиров, Соня Чакърова, Веселина Делийска и ансамбъл „Хоро”. Място: НЧ „Просвета – 1870”.

На другия ден, ще се състои финален рецитал и награждаване на участниците в конкурс за стихотворение, есе, песен и рисунка „Обичам те, мой роден град!”.

Часът е 18:00 часа, а мястото е НЧ „Просвета – 1870”.

За 4 октомври са предвидени три мероприятия. От 9:00 часа ще има Ден на отворените врати в Общинска библиотека Свиленград, по случай 100-годишнината от построяването на сградата на библиотеката. От 15:00 ч. ще има общоградски крос за купа „5 октомври” с подкрепата на Ротари клуб Свиленград, а от 18:00 ще се състои празничен концерт на детски духов оркестър и духов оркестър „К. Манов”.

Място: Открита сцена пред Общинска библиотека.

На 5 октомври от 10:00 часа  ще има Тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители. Място: Храм „Св. Троица”.

От 11.30 часа ще се поднасят венци и цветя на връх Шейновец. Ще има и панихида. Място: Връх Шейновец.

Тръгването ще е в 10:45 ч. от храм „Св. Троица” и площад „5 октомври”.

Същата вечер – 5 октомври, от 19:00 часа ще се състои концерт на Георги Христов и Варненска филхармония. Място: Спортна зала.

На 5 и 6 октомври от 10:00 часа ще се провежда петия национален фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години”. Място: НЧ „Васил Левски – 1933” кв. „Кап. Петко  войвода”.

Последната проява ще е на 7 октомври от 18:00 часа, когато в залата на общинска библиотека ще се проведе събитието „Кога – налице, кога – наопаки” – представяне на новата книга на поетесата Надежда Захариева.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2019 11:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.