Проф. д-р Петър Петров: “До кризата с липса на медици се стигна “благодарение” на недооценяване и недофинансиране на професията”

Милена Митева
От Милена Митева ноември 27, 2020 13:22

Проф. д-р Петър Петров: “До кризата с липса на медици се стигна “благодарение” на недооценяване и недофинансиране на професията”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 45/929, година XVII, 27 ноември - 3 декември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Проф. д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Родом е от Харманли, син на д-р Магдалена Костадинова – детски и общопрактикуващ лекар, и племенник на д-р Христина Иванова /Станковка/ – акушер-гинеколог.
Ръководител на клиника по акушерство и гинекология към МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив, 2014 – 2016 г.
От м. февруари 2020 г. е временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Свети Мина“, а през септември печели конкурса с отлична оценка.
Завършва медицина в Медицински университет в Пловдив през 2003 г.
Проф. д-р Петров има над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания.
Към момента освен управител е и доброволец в KOVID отделение в „Свети Мина”, а здравното заведение е първата KOVID болница в страната.

Какво накара един управител да стане доброволец в COVID отделение?
Основната причина да стана доброволец в COVID отделението беше от една страна както кадровият дефицит, който изпитахме поради увеличаване на броя на леглата и пациентите и невъзможността на колегите да отреагират, също така и фактът, че един ръководител трябва да дава пример на подчинените си и да им вдъхна смелост. Няма как да изисквам нещо от тях, което самият аз не съм готов да направя.

Смятате ли, че постъпката Ви би привлякла още ентусиасти?
Не знам дали би привлякла още ентусиасти, но със сигурност броят на хората, които дойдоха да работят в отделението, както външни такива, и персоналът се увеличи, а виждам, че вече имаме последователи от управители на други здравни заведения, както и на народни представители – лекари, които отидоха да работят като доброволци в болници.

С какво помагате като лекар доброволец? Как лекувате пациентите?
Като лекар доброволец основно участвам при лечението на пациенти, което става по-класическите схеми и алгоритми, тук не е нужна особена импровизация. Но все пак има и доза индивидуален подход към всеки пациент. Също така участвам и основно се занимавам в координацията на работата между отделните екипи и звена в болницата.

Как преминава ежедневието на едно такова място?
Моето ежедневие е свързано с отмятане на ежедневните задължения на един управител като осигуряване координацията на работа цялата болница. След това влизам в COVID отделение, където минавам на визитация, участвам в назначенията на пациентите, разглеждам терапиите. Често се налага да върша работата си като управител и после пак да влезна. Всеки един ден протича строго индивидуално.

С колко лекари разполага вашето отделение за заразени с коронавирус?
От разполагаше с четирима лекари, но от тази седмица, откакто се превърнахме в първата специализирана KOVID болница в страната, броят на лекарите се увеличи на 10, разбира се търсим и още.

Колко време прекарвате в COVID зоната?
Зависи, нещата са много индивидуални в зависимост от основните ми ангажименти на управител. Мога да прекарам и цял ден, което се случва изключително рядко, мога да влезна и няколко пъти по 30 минути, зависи от основните ми задължения като управител, тъй като в момента работя сам, без заместник-управител и цялата тежест на управлението пада върху мен.

Какво трябва да умее човек, за да влезе в едно отделение и да работи безвъзмездно?
Отговорът на този въпрос зависи от позицията, на която иска да работи човекът. Лекарят трябва да има основни базови познания, които е длъжен всеки един лекар да има, а също така и да бъде обучен на алгоритмите за лечение на коронавирус.

Как се чувстват Вашите колеги, които продължават борбата на първа линия?
Моите колеги от първа линия на борбата с коронавируса се чувстват до голяма степен изморени, тъй като някои от тях работят вече повече от два месеца. Някои от тях са на щат и половина и почти задължително надработват работното си време, а на някои от тях им се събират повече от 250 часа месечно в отделението.

Как се стигна до кризата с липса на доктори?
До кризата с липса на лекари и медицински персонал като цяло се стигна “благодарение” на системното недооценяване и недофинансиране на нашата професия. Това не е само в България, а е явление и тенденция в целия свят.
Причината е, че медицината е скъпа и трудна инвестиция, при която обучението на един специалист продължава повече от десет години, а на една сестра повече от пет години. Голяма част от младите хора желаят да получат възвръщане на инвестицията си за съвсем кратко време и това ги отблъсква и отдалечава от медицинската професия

В болницата има ли достатъчно медикаменти, за лечението на приетите с положителни проби?
Относно медикаментите се стремим да осигуряваме всичко необходимо, въпреки че понякога го правим с последните ни налични средства. Въпреки че понякога надхвърляме правото ни да купуваме медикаменти, които са извън договор. Но когато от едната страна на кантара стои цената на човешкия живот, тогава формалното административно нарушение, което бихме направили, губи всякаква стойност.

Как протичат тежките форми на болестта?
Тежките форми на болестта протичат с дихателна недостатъчност, високата температури е съпътстващ и не винаги задължителен симптом. Най-големият проблем е блокирането на белия дроб и невъзможността пациентите да дишат и от там да се вентилира кръвта им. Най-точният показател е сатурацията, при която насищането на кръвта с кислород е под 90. Тогава говорим за сериозно нарушение на функцията на белите дробове.

Продължително ли се лекуват болните?
Относно продължителността на лечение на болните съществува строго индивидуално. Имали сме пациенти, които са си тръгвали на третия ден, имали сме и такива, които сме държали по 20 дни и пак състоянието им не може да се каже, че е напълно възстановено.

Страхувате ли се, че системата може да се претовари заради нарастване на болните в момента?
Категорично да, това е най-голямото ми опасение. Ако нарастването на броя на пациентите става със същия темп като сега, системата трудно ще издържи. Също така се опасяваме, че поради нарастването на броя на респираторните заболявания, като грип и други сезонни настинки, голяма част от населението ще тръгне да търси лекарска помощ и до излизането на резултатите ще блокира голяма част от леглата.

Какво е Вашето мнение за COVID-19?
Моето мнение за COVID-19, тоест за опасността от него, беше силно скептична, съмнявах се в опасността на вируса дори когато го изкарах, а и след това. Истинските ми опасения и виждания относно вируса дойдоха в последните няколко седмици, когато наистина картината стана драматична, когато загубихме пациенти и за съжаление доста свои приятели.

Какво бихте казали на онези, които все още смятат, че коронавирусът не съществува?
На тези, които все още мислят, че вирусът не съществува, им пожелавам да не се срещнат с него, но бих ги поканил, ако толкова силно желаят да се уверят в съществуването му, да дойдат в отделението да говорят с някои от пациентите и да видят и болни, които са на апаратна вентилация. Мисля, че тогава наистина ще повярват в сериозността на ситуацията.

Смятате ли, че хората ще се доверят на ваксините против COVID-19?
Относно ваксините първо нека да видим ваксината, която ще излезе и клиничните изпитания, през които е минала. Мисля, че ако всичко е успешно и тя бъде доказана, доверието ѝ няма да бъде по-малко от това както към всички останали ваксини. Но винаги ще има хора, които не вярват във ваксините.
Като цяло доверието на обществото към тази ваксина ще бъде голямо.

Кога според Вас ще свърши усложнената обстановка с вируса?
Според мен усложнената обстановка с вируса ще свърши или след създаването на ефикасна ваксина, или след като той премине през по-голяма част от обществото и се създаде така нареченият стаден имунитет.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 27, 2020 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама