Проф. Божидар Димитров разгневи жителите на Орлов дол

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 16, 2017 13:09

Проф. Божидар Димитров  разгневи жителите на Орлов дол

Жителите на тополовградското село Орлов дол са силно развълнувани и ядосани от 29 юли насам. Повод за това им даде изказване и коментар на историка професор Божидар Димитров в предаването „История българска” по TV+ в този ден. Изявата на мастития професор е по повод на въпрос на зрител относно обесването от турските власти на 64 жители на с. Минечево /сега Орлов дол/ в навечерието на Освобождението през 1877 г,. Те са били членове на местния Революционен комитет, основан от Васил Левски.
Жителите на селото се гордеят с факта, че Апостола на свободата е идвал няколко пъти /поне три/ в Минечево, пребивавал е и се укривал по няколко дни там, пял е в местната църква „Св. Димитър” и създал голяма революционна организация. Това се оказва неизвестен факт за професора, който изразява съмнения относно достоверността му, което силно раздразни местното население и нарани, родолюбието, гордостта и самочувствието им. Сега много от тях са се събрали и възложили на местния жител инж. Георги Иванов – пряк потомък на един от обесените членове на комитета, основан от Левски, да отправи писмо до господин Димитров за внасяне на яснота по случая, подкрепено с факти и документи.
В този брой прилагаме писмото на орловдолци до професора, а в следващите ще ви запознаем с цялата история около идването на Левски в Орлов дол, създаването на комитета, гибелта на хората от него и други факти от историята на селото.
Ще следим и спора на местните жители с проф. Димитров.
Ето и писмото, написано от инж. Георги Иванов, по заръка и от името на орловдолци:
Господин Димитров,
Във връзка със запитването на гражданин във Вашето предаване от 29 юли 2017г. относно обесени през 1877г. 64 души, членове на революционна организация от с. Орлов дол, част от които съратници на Васил Левски, посещавал нашето село и организирал тук революционен комитет, Ви изпращам доказателствени материали за наличието на такава организация и погрома над нея, завършил с трагичната смърт на нашите деди, спомените за които се предават от поколение на поколение до ден днешен и са повод за гордост на потомците им.
Моля Ви, във Вашето представяне да уточните този въпрос, който през изминалата седмица след въпросното предаване предизвика много полемики и брожения в селото. Ангажирах се и като член на обществото и като пряк потомък на един от съратниците на Васил Левски да Ви запозная с тази история, която е жива в съзнанието на жителите на Орлов дол и е повод за законна гордост.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 16, 2017 13:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.