Проблемът за агресията

Сакар нюз
От Сакар нюз август 11, 2018 08:23

Проблемът за агресията

ТОПОЛОВГРАД | Фани Кез

Човешките потенциални способности за разрушаване и унищожаване не само на природата, но и на останалите човешки същества, нараства с неподозирана скорост.
Всеки ден сме свидетели на поредните случаи на агресия било то по улиците, в градския транспорт, между хората, в супермаркети и на всички останали места и моменти, за които може да се сетим. Агресията е на всякъде, но особено внимание трябва да се обръща на агресивността на подрастващите, т.е на агресията между децата.
Подрастващите са неотменима част от проблемите на цялото ни общество. Ако обаче проследим всекидневното значение на агресията, става повече от очевидно, че концепцията за агресията е вече съвсем всеобхватна.
Като доказателство в това отношение се явяват и много психоаналитични ориентирани автори, които представляват един общ агресивен подтик, владеещ широк спектър от поведения, за голяма част от които трудно бихме могли да кажем , че са агресивни по природа. Едно неоправдано нападение над друго лице, от едни се разглежда като агресия, а от други, като съвсем обикновена ситуация. Нека към това число да добавим и стремежът към независимост, насилственост и налагане на своето собствено мнение.
От гледна точка на Социологията, агресията е нарушаване на социалните норми, а от тази на Психологията на личността – когнитивен проблем.
Хората определят несъзнателно агресивните лица тогава, когато не харесват това, което вършат.
Според мен, агресията би следвало да се разглежда като форма на поведение, а не като емоция или афект. Този термин „агресия“ се използва най-често при негативни емоции, като гняв, омраза, ярост, но не е предпоставка агресорът да изразява емоцията си демонстративно. Ако съдим човека по неговите действия, бихме могли да се подведем от собствена мисъл. Хората са индивидуални, всеки един от нас притежава определен характер, нрав, етика, които са определящи неговия темперамент. Един човек може да е мил, добър, учтив, добронамерен за един, но за друг той ще бъде съвсем различно определен. Прибързаният извод е автоматичен автогол.
Агресивността се характеризира с използването на сила с цел да се нанесат вреди на хора или повреда на предмет.
Какви обаче са децата, които често пъти са известни със славата на „агресори“?
Психолозите определят такива личности опасни за околните. Те са с висок праг на импулсивност. Често пъти са надменни, враждебни и когато не успеят да удовлетворят желанията си, демонстрират поведение, което го определяме като агресивно.
Когато попаднем в такива ситуации или при разговор с такъв човек, трябва да се стремим към изход от обстановката с най-добри намерения и нисък тон на гласа. Не казвам, че трябва да отбягваме въпросната личност, а да търсим изход от това положение.
Много често хорските характеризирания на чуждите поведения като престъпни или непрестъпни са често произволни и относителни. В интерес на истината един адекватен анализ на агресията трябва да установи различията между разнообразните видове умишлени опити за наранявания и даже убиване на някой друг индивид.
Най – необходимо е разграничаването на видовете агресия, при които нападателят влиза в различни психоповедения, но за тях ще отделим време следващия път.

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз август 11, 2018 08:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.