Признаци на глутеновата непоносимост

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 12, 2019 10:49

Признаци на глутеновата  непоносимост

Акценти

  • Глутенът е протеин, който се съдържа в доста продукти, но най-вече в житните растения.

Свързани публикации

Напоследък глутеновата непоносимост се превърна в често срещан здравословен проблем – 1 на всеки 100 души се оплаква от раздразнен стомах, причинен именно от неспособността на организма да обработи глутена.
Накратко за глутеновата непоносимост
Глутенът е протеин, който се съдържа в доста продукти, но най-вече в житните растения (среща се в жито, ръж, пшеница, овец или ечемик). Някои хора развиват непоносимост към глутен.
По-тежкият случай е познат като целиакия – автоимунно заболяване, което се характеризира с увреждане на лигавицата на тънкото черво, а това от своя страна води до трудно храносмилане и обработване на глутена.
По-лекият случай е известен като глутенова непоносимост. Лекарите сравнително отскоро разделят двата варианта на заболяването, затова вторият още не е добре проучен, но до момента се знае, че протича с по-малко усложнения и се изразява в повишена чувствителност към глутенови продукти. Диагнозата се поставя след направени кръвни изследвания и ендоскопия. Лечението включва минимум 3 месеца диета, която изключва продукти със съдържание на глутен.
6 признака на глутеновата непоносимост
Стомашни болки след определени храни
Един от признаците на глутеновата непоносимост са стомашните болки, които хората изпитват след като са консумирали определени храни – спагети, хляб, тестени изделия, мъфини, сладкиши. Стомашните крампи може да са придружени и от гадене или дори повръщане.

Суха и проблемна кожа
При голяма част от хората с глутенова непоносимост се наблюдават проблеми с кожата. Става по-суха, предразположена към екзема или акне, към зачервявания, раздразнения и обриви.

Подут стомах
Подутият стомах може да е причинен от много неща – хормонален дисбаланс, някои газообразуващи храни, моментно неразположение. Но имайте предвид, че той е и един от симптомите на глутеновата непоносимост заради чувствителността на стомашната лигавица.

Нередовно ходене до тоалетната
Сред симптомите на глутеновата непоносимост е нередовното ходене до тоалетна. При някои се наблюдават полюсни състояния – обикновено болните страдат от запек и трудно изхождане, но често се случва да имат и диария.

Умора и отпадналост
Тъй като организмът не може да се справи с храносмилането на глутена, се налага да хаби повече енергия при обработката му. Това води до отпадналост, чувство на умора и загуба на тонус.

Липса на концентрация
За разлика от целиакията, по-леката форма на глутенова непоносимост се характеризира с някои прояви, касаещи нервната система. Лесно разконцентриране, проблеми с паметта, променливи настроения, депресия са сред най-честите симптоми.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 12, 2019 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.