Признаци, че страдате от дефицит на калций

Сакар нюз
От Сакар нюз април 2, 2018 13:10

Признаци, че страдате от дефицит на калций

Акценти

  • Калцият не се усвоява от организма, ако не са налице достатъчни нива на витамин D.

Свързани публикации

Калцият е много важен минерал за изграждането и здравината на костите. Ако човек страда от дефицит на калций, рискът от чупливост на костите и отключване на остеопороза по-нататък в живота, нараства.
Съществуват някои не особено забележими признаци на недостиг на калций, за които много хора не си дават сметка. Ако забележите някой от тях, проследете състоянието си, защото може да страдате от дефицит на важния минерал.
Посягате често към ястия с тофу
Ако инстинктивно се сещате за тофу, въпреки че не сте вегетарианец, има научно обяснение. Само в една чаша тофу се съдържа около 40% от дневното необходимо количество калций на организма.
Счупили сте си кост при съвсем леко нараняване
Липсата на калций затруднява зарастването на костите и образуването на ново костно вещество, както и заздравяването на съществуващото вече такова. На 30-годишна възраст човек достига пика на костната си маса. След това бавно костите започват да губят калций.
Имате мускулни крампи
При дефицит на калций мускулните влакна не могат да провеждат добре нервните импулси. Моментният недостиг на калций надали би предизвикал болки и схващания, но хроничната му липса определено води до крампи, дискомфорт.
Ядете все едни и същи салати
Ако ядете тривиална салата от домати и краставици всеки ден и не наблягате на млечните продукти по различни причини, вероятността да страдате от дефицит на калций е голяма. Добавете кейл към салатата си. Той е богат на витамин А и С, както и големи количества калций.
Взимате добавката си с калций на гладно
И така ще подейства добре, но ако пиете добавките с калций след ядене, ефектът ще е много по-добър.
Имате високо кръвно налягане
Има много причини за поява на високо кръвно налягане. Дефицитът на калций е една от тях. Наблягайте на някои наистина богати на калций храни, които ще компенсират липсата му. Те са бадеми, млечни продукти, броколи, бразилски орех, зеле, брюкселско зеле.
Не поемате достатъчно витамин D
Калцият не се усвоява от организма, ако не са налице достатъчни нива на витамин D. Този витамин се образува предимно от поемането на слънчева светлина от организма, но и някои хранителни продукти са богати на витамин D и калций. Сред тях са млечните продукти, овесените ядки, стридите.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз април 2, 2018 13:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.