Природозащитници върнаха белошипата ветрушка в България

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 6, 2017 08:19

Природозащитници върнаха белошипата ветрушка  в България

Акценти

  • В рамките на проекта бяха извършени серия от информационни и образователни дейности, насочени към местни хора, фермери, деца, и ученици

Свързани публикации

Белошипата ветрушка се завърна в България, като гнездящ вид, след десетилетия. Това стана по проект на Зелени Балкани ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”, през последните пет години.

Благодарение на експертната работа на всички участници в проекта и подкрепата на различни институции, партньори, дарители, и доброволци е постигнат един от най – значимите природозащитни резултати. В рамките на проекта е възстановено гнезденето на тази птица в пределите на България, след като се считаше, че този рядък вид от няколко десетилетия не гнезди тук, а се среща само като мигриращ или преминаващ вид.

В резултат на изпълнените дейности в района на Защитена зона Сакар, част от НАТУРА 2000, бе създадена нова колония от белошипи ветуршки. Първото загнездване на 5 двойки бе регистрирано през 2014 г, в района на с. Левка. Постепенно колонията се увеличи и достигна численост от над 20 двойки през 2017, които гнездят основно в изкуствени гнездилки, монтирани от екипа на Зелени Балкани. Паралелно с това в рамките на проекта през 2014 г. бе открита и друга, неизвестна до момента колония на вида, гнездяща на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

По подобен начин на територията на съседна Гърция, само на няколко километра от границата с България, бе локализирана друга неизвестна до момента колония на редките соколочета.

Снимка: Зелени Балкани

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 6, 2017 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 919 014 преглеждания