Причини за появата на косопад и решения

Сакар нюз
От Сакар нюз март 31, 2018 16:07

Причини за появата на косопад и решения

Акценти

  • При сезонен косопад може да опитате да го спрете с употреба на подходящ шампоан, както и с прием на хранителни добавки.

Свързани публикации

Косопад е сред най-често срещаните естетични проблеми, с които се сблъсква съвременната жена. Хормонален дисбаланс, стрес, нездравословно хранене, бременност и раждане са сред основните причини за появата му.
Вижте кои са факторите, обуславящи появата на косопада и как може да се справите с този сериозен проблем.
Какво представлява косопадът?
Алопеция е медицинският термин, който обобщава всички необичайни форми на косопада. Здравата човешка коса е съставена от средно 100 000-150 000 косъма. Според дерматолозите е прието за нормално на ден да падат по около 50-100 косъма.
При по-голям обем на косопада обаче трябва да се търси причината за това състояние и съответно неговото лечение.
Защо се появява?
Причините за косопада варират при всеки човек. При някои хора влияние оказват външни фактори, докато при други причината може да се крие в хормонални проблеми или автоимунно заболяване.
Основните причини могат да са:
Наследствен фактор. Оплешивяването често се предава чрез гените. Ако вашите родители са имали проблеми с растежа на косата, много е вероятно и вие да имате. Макар че това е по-видимо при мъжете, жените също не са застраховани от олисяване.
Стрес – физически и емоционален. Тежките загуби на близки хора, проблемите в семейството, грижи за болен близък, развод, проблеми в работата – това са все причини, които могат да увредят здравето на косата ви. В сравнение с физическия стрес увреждането е по-малко, но е възможно.
Травми. Понякога при тежки физически травми, хирургически операции, заболявания, а в някои случаи дори и грип, могат да предизвикат косопад. Когато организмът преживее подобен травматичен стрес, избутването на косъма от корена може да се ускори и това да предизвика по-скорошно опадане.
Бременност. Тя също се причислява към физическия стрес, тъй като в тялото настъпват множество хормонални проблеми. В някои случаи това води до косопад. Много по-често това се случва непосредствено след самото раждане, а не по време на бременността. Обикновено този проблем отшумява след няколко месеца.
Липса на протеин. Ако приемът на протеини в хранителния ви режим е недостатъчен, оредяването на косата ви може да е свързано с това. Протеините са свързани пряко с изграждането на косъма. Дефицитът им ще се отрази върху косата след няколко месеца, смятат лекари от Американската академия по дерматология и венерология.
Проблеми с щитовидната жлеза. Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е свързана с недостига на хормони, които имат огромно значение при обмяната на веществата, растежа, развитието и окосмяването.
Рязко отслабване. Бързата загуба на тегло може да доведе до общо отпадане на организма и оредяване на косата. Това може и да се случи дори при достигане на оптималното тегло. Ако загубата на тегло е в следствие на неправилно хранене, това означава, че нивата на витамини и минерали в организма също рязко са намалели. Анорексията и булимията са състояния, при които косопадът е често срещан.
Синдром на поликистозни яйчници. Това състояние е друг вид дисбаланс на хормонално ниво, който засяга женските и мъжките полови хормони в организма на жената. Повишените нива на тестостерон, рискът от диабет, промените в менструацията, затлъстяването, особено в областта на талията, безплодието, както и косопадът са все състояния, които могат да възникнат в следствие на този хормонален дисбаланс. Борбата с този проблем включва терапия с медикаменти, диета, физически упражнения.
Анемия. Недостигът на желязо е основният причинител на това състояние. Желязодефицитната анемия се установява с кръвни изследвания, така че вашият лекар лесно ще установи дали това е причината за косопада ви. При анемията са налице още някои симптоми – бледа кожа, умора, главоболие, световъртеж, студени крайници.
Какво помага?
При сезонен косопад може да опитате да го спрете с употреба на подходящ шампоан, както и с прием на хранителни добавки. Важно е да знаете, че борбата с косопада изисква търпение и постоянство. Започнете ли прием на специални добавки при косопад, изпълнявайте стриктно препоръките на лекаря или фармацевта.
Хранете се здравословно и разнообразно, защото в храната се крие една от тайните на хубавата и гъста коса, за която всяка жена мечтае. Храните, които помагат в борбата с косопада са зелени зеленчуци, сьомга и миди, ядки, бобови растения, яйца, пълнозърнести продукти, мед.
Грижете се за косата с подходящите за нея продукти и маски. Може да прилагате 1 път седмично и домашна маска, в зависимост от вашия тип коса.
Ако косопадът е много силен и не се повлиява от взетите мерки, консултирайте се с лекар. Той ще назначи изследвания, които да установят каква може да е причината за алопецията и да се започне лечение с медикаменти.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз март 31, 2018 16:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама