Румен Радев: „Храмът на славяновци е го-лям и устойчив като мечтите и вярата им“

Милена Митева
От Милена Митева ноември 8, 2019 15:01

Румен Радев: „Храмът на славяновци е го-лям и устойчив като мечтите и вярата им“

П“Църквата „Св. Архангел Михаил“ е символ на непокорството на българския дух и несломимата българска вяра.“ Това каза президентът Румен Радев, който посети храма и родното си село Славяново на 8 ноември.
Пред местните хора той отбеляза, че „в най-мракобесните времена на робство славяновци са решили да изградят своя храм на вярата – голям като техните мечти и устойчив като тяхната вяра”,
Държавният глава присъства на празнична литургия по повод празника на църквата „Свети Архангел Михаил“, която чества 170 години от създаването си. Литургията бе отслужена от НВП Старозагорския митрополит Киприан.
„Благодаря за възможността да споделим този голям християнски празник и то в църквата, където много от вас са получили своето кръщение“, каза държавният глава.
По думите на президента преди 170 години изграждането на толкова голям храм е било недопустимо, затова е разрушаван до основи и съграждан нощем, докато с много упоритост, борбеност и стоицизъм точно на Архангелов ден е бил завършен.
Президентът поздрави Старозагорския митрополит Киприан, Българската православна църква и жителите на село Славяново за упоритостта и усилието, с които работят да бъде реставриран този паметник на българщината, за да може още много поколения да бъдат духовно обединявани около него.
„Нека не забравяме, че нашата нация е възкръсвала и след най-тъмното робство, но винаги процесът на възраждане е започвал от вярата. Да следваме примера на предците ни – да пазим вярата си, българщината и да следваме техния пример за достойнство и единение“, призова Румен Радев. Държавният глава дари на храма икона на Св. Архангел Михаил.
След службата митрополит Киприян каза, че „Старозагорската митрополия кандидатства за възстановяването на този храм, като ще пазя топлата надежда с вас, пак заедно да извършим обновлението на храма след ремонтните дейности.”
Духовното лице подари икона на президента, който я предостави харманлийската духовна околия, в лицето на архиерейския наместник отец Живко Петров.
резидентът Румен Радев посети родното си село Славяново днес. Заедно с местните жители,  той присъства на празнична литургия по повод празника на църквата „Свети Архангел Михаил“, която чества 150 години от създаването си. Литургията бе отслужена от Митрополит Киприан.

Пред медиите Радев коментира и връщането на кандидатурата на Гешев за избор на главен прокурор на ВСС:

„Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция.“

Президентът направи изказване и за замислените срещи с партиите и МВР по повод изминалите избори:

„Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за корпоративен и купен вот, изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормално провеждане на един изборен процес. И всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страдаме всички, страда най-вече демокрацията.

По тези причини ще събера и представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда. Това ще стане, когато събера достатъчно данни и ги анализираме със своя екип и имаме рационални предложения защото е очевидно, че така не трябва да се правят избори!“

Заключението на държавния глава е, че България ще започне да просперира, когато започнем да спазваме законите.

Какви теми още коментира президентът при посещението в родното си село?

Пред медиите Радев коментира и връщането на кандидатурата на Гешев за избор на главен прокурор на ВСС: „Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция.“
Президентът направи изказване и за замислените срещи с партиите и МВР по повод изминалите избори:
„Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за корпоративен и купен вот, изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормално провеждане на един изборен процес. И всичко ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страдаме всички, страда най-вече демокрацията.
По тези причини ще събера представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда. Това ще стане, когато събера достатъчно данни и ги анализираме с екипа и имаме рационални предложения, защото е очевидно, че така не трябва да се правят избори!“
Заключението на държавния глава е, че България ще започне да просперира, когато започнем да спазваме законите.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 8, 2019 15:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 470 103 преглеждания