Престъпленията намаляват, кражбите на цветни метали нарастват

Георги Николов
От Георги Николов февруари 2, 2007 19:14

Престъпленията намаляват, кражбите на цветни метали нарастват

Акценти

  • През 2006 г. кражбите са били общо 204, само с една кражба повече от предходната 2005-та.

Свързани публикации

Чувствителен спад в разпространението на наркотици на територията на Харманли, Симеоновград и Маджарово през м. г. е регистрирало РПУ, сочи отчетът на управлението, гледан в ОбС миналата седмица. Само 12 са били престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, обикновено амфетамини и марихуана. Затихването на фронта на дрогата се дължи на големия брой полицейски операции по това направление, както и отразяването им от медиите, са изводите на органите. Системно са били проверявани сборищата на контигента от лица, разпространяващи и употребяващи наркотици. Заедно с това съвместно с Детска педагогическа стая са били проведени множество разяснителни беседи за вредата от дрогата в тукашните училища. Радостно е и това, че тук все още не се е появил и не е взел жертви хероинът, сочат полицейските сводки.
До минимум са били сведени през изтеклата година и иманярските набези в района. Само две престъпления се свързват с посегателство над културно исторически ценности, докато за периода !991 – 2000 г. културните паметници, най-вече тракийските могили в харманлийско бяха наред пробивани и разграбвани.
На фона на спада на този вид престъпления впечатление прави бумът напоследък в кражбите на черни и цветни метали. 93 такива кражби за м. г., с 24 повече от предходната година, отчита РПУ. От тях разкрити са 48. Слабото място на разкриваемостта на тези хитови кражби е, че и 12-те пункта за изкупуване на цветни метали в Харманли, Симеоновград и Маджарово вместо да съдействат на полицията, обикновено укриват крадените метали и така възпрепятстват издирването и наказването на обирджиите.
Друго интересно в отчета на РПУ е, че като фактор, обуславящ оперативната обстановка в района, се сочат множеството паркинги за ТИР-ове на територията на трите общини. Паркингите, заедно с част от хотелите, били свърталища на сводници и проститутки от всички краища на страната. С откриването на новата автомагистрала се очаквало и пренасочване на сутеньори и секструженички от паркинг „Гергана“ към други обекти покрай пътя, се казва още в отчета.
Най-голям дял от всички регистрирани в РПУ престъпления се падат на кражбите. През 2006 г. те са били общо 204, само с една кражба повече от предходната 2005-та. Но затова пък с 31 по-малко са били взломните кражби, се казва в отчета. За периода полицията е разкрила 100 кражби, като процентът им на разкриваемост е 52,34 %, тъй като по 13 сигнала работата е била прекратена поради констатацията, че няма престъпление. Отбелязан е и значителен спад на кражбите от апартаменти и търговски обекти.

Общо през 2006 г. в РПУ са били приети 527 сигнала за извършени престъпления спрямо 565 за 2005 г., което в проценти означава с 8,5 % по-малко престъпност.
Процентът на нейната разкриваемост като цяло за м. г. пък е 73%, еднакъв с този от 2005 г. Анализите показват, че наред със запазването на степента на разкриваемост на престъпленията, налице е и техен спад, което се отдава на засилената превантивна работа на полицейските служители.

Действително наред със специфичната си дейност през отчитания период органите са работили и по редица програми и инициативи с обществен характер. Такива са „Работата на полицията в училищата“, „Провеждане на инициативи по превенция на престъпността сред децата и младежите“, “ Полицията в близост до обществото“. По тях са изнесени множество беседи сред подрастващите, проведени са срещи с училищни ръководства, със селски кметове и институции, които могат да съдействат на полицията за намаляване на престъпността. Вследствие на това и добрите резултати на РПУ не само по разкриването на престъпленията, но и по предотвратяването им и предпазването от тях.

 

Георги Николов
От Георги Николов февруари 2, 2007 19:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 442 891 преглеждания