Премина поредният събор на манастира „Света Троица”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 8, 2018 08:09

Премина поредният събор на манастира „Света Троица”

Фолклорно надпяване, народни борби, Божествена Света Литургия, Алея на художниците и много атракции. Всичко това се случи на Народния събор край манастира „Света Троица” в двата му дни – 26 и 27 май.
Около сто бяха фолклорните състави, групите и индивидуалните изпълнители от различните краища на страната, които се явиха на сцената на поляните край река Манастирска.
Журито, с председател Стоян Варналиев, и членове Тонка Славкова и Стойчо Чобанов, имаше доста работа, за да отличи най-добре изявилите се, а в паузите между някои изпълнения се вихриха народни хора и ръченици.
От местните състави най-компактно се представиха самодейците от читалището в с. Радовец – две певчески формации, индивидуални изпълнители и Коледарска група.
Впечатление направиха и колегите им от Устрем, Срем и други села от общината. Много добри изпълнения имаше и от съставите, дошли от различни краища на страната. Връчени бяха много грамоти и парични награди. /Пълният списък ще публикуваме в следващия брой на вестника/. Фолклорният празник, изпъстрен с прекрасни разноцветни народни носии и много настроение, продължи и през двата дни на събора.
Голям зрителски интерес привлякоха и народните борби в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов през първия ден на събора – 26 май /събота/. На тях присъстваха светила от борбата през годините – световни, европейски и олимпийски шампиони и медалисти, като Александър Томов, Станка Златева, Димо Костов, Биньо Чифудов, Карю Карев и вицеолимпийската шампионка по спортна стрелба генерал майор Нонка Матова.
Тук беше и внукът на Димитър Чифудов със същото име, чиято изработка бяха поясите и отличията за борбите, както и много други известни борци и спортни деятели
На специално подготвената поляна и за удоволствие на стотиците зрители около нея, излязоха близо 200 състезатели от Гълъбово, Раднево, Сливен, Ямбол, София, Симеоновград, Добрич, Пловдив, Бургас, Грудово и Елхово и Гърция.
Победител при най-тежките стана Мирослав Гешев от Пловдив. В специалната категория „Тополовград” при мъжете победител бе Тихомир Стоянов от Тополовград, който получи и наградата на кмета Божин Божинов
При жените наградата отиде при Ванеса Георгиева от Тополовград, която получи и наградата „Станка Златева”, връчена й от самата Станка Златева.
Златният пояс за най-добре представил се борец спечели Светослав Димитров от Ямбол. Росен Бонев получи такава награда за заслугите си към борбата на Тополовград.
Наградени бяха победителите и призьорите във всички останали категории. Двама състезатели от Одрин демонстрираха мазна борба, с което приключиха и босхватките.
На втория ден – 27 май /неделя/, Божествена Света литургия отслужи в храма на манастира НВП Сливенският Митрополит Йоаникий, а и през двата дни храмът и двор на манастира бяха непрекъснато изпълнени с миряни и посетители.
И тази година се състоя Алеята на художниците, а за многобройните посетители имаше достатъчно атракции, сергии и заведения на открито.
Организаторите от Сливенска Митрополия, общината домакин, Тракийско дружество – Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, се бяха погрижили да има всички условия за нормалното провеждане на събора. За радост и на организатори, и посетители, този път се размина без произшествия и дъжд.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 8, 2018 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама