Преграда спря достъп до нерегламентирано сметище

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 25, 2019 05:54

Преграда спря достъп до  нерегламентирано сметище

Струпани камъни преградиха път, който води до нерегламентирано сметище.
То се намира вляво от шосето Тополовград – Орешник от няколко дни прави впечатление на пътуващите по него.
Потърсихме информация от ОбА – Тополовград, за да разберем за какво точно става въпрос. Ето какво каза Тоня Бакалова, началник отдел „Общинска собственост и икономическо развитие“.
„На това място имаше нерегламентирано сметище, на което много хора от Тополовград и Орешник изхвърляха всякакъв вид отпадъци и боклуци.
Не помогнаха никакви опити това да бъде спряно както там, така и на други места около града и населените места в общината.
Специално за това място, което някога бе предвидено за строеж на обиколен път около Тополовград, до РИОСВ – Хасково, имаше подадени сигнали от граждани.
В резултат на това ни бе направена проверка и съставени предписания за ликвидиране на сметището. Боклуците и отпадъците бяха събрани, а мястото запръстено, но от опит знаем, че това нямаше да спре нарушителите.
Затова на подхода към него изградихме преграда с насипани инертни материали, с която се надяваме да спрем достъпа.
Лошото е, че такива нерегламентирани сметища има и на други места в общината. За да не се създават и използват, не помагат нито предупреждения, нито глоби или други административни мерки за съжаление. А и не навсякъде можем да направим прегради, макар че и това няма да спре нарушителите, те ще изхвърлят на други места.
След закриването и рекултивацията на общинското депо отпадъците се извозват до определеното ни Регионално депо в Харманли и проблемът става все по-голям.
От страна на Общината се стремим да се спазват законите и непрекъснато следим и се борим срещу такива нерегламентирани сметища.
Осигурили сме съдове за смет и непрекъснати подменяме излезлите от употреба и доставяме нови. За едрогабаритните отпадъци гражданите могат да ги откарват сами да Харманли, за своя сметка, но явно никой не прави това.
Опазването на околната среда е въпрос и на съзнание и отговорност у гражданите, защото каквито и мерки да се предприемат, ако това го няма, резултатите няма да се подобрят и боклуци ще се изхвърлят навсякъде.
Затова се обръщам към всички жители на общината с призив: “Нека да пазим чиста и приветлива околната среда и природата.
Те са наши и колкото са по чисти, толкова по приятно и здравословно ще живеем.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 25, 2019 05:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.