Преграда спря достъп до нерегламентирано сметище

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 25, 2019 05:54

Преграда спря достъп до  нерегламентирано сметище

Струпани камъни преградиха път, който води до нерегламентирано сметище.
То се намира вляво от шосето Тополовград – Орешник от няколко дни прави впечатление на пътуващите по него.
Потърсихме информация от ОбА – Тополовград, за да разберем за какво точно става въпрос. Ето какво каза Тоня Бакалова, началник отдел „Общинска собственост и икономическо развитие“.
„На това място имаше нерегламентирано сметище, на което много хора от Тополовград и Орешник изхвърляха всякакъв вид отпадъци и боклуци.
Не помогнаха никакви опити това да бъде спряно както там, така и на други места около града и населените места в общината.
Специално за това място, което някога бе предвидено за строеж на обиколен път около Тополовград, до РИОСВ – Хасково, имаше подадени сигнали от граждани.
В резултат на това ни бе направена проверка и съставени предписания за ликвидиране на сметището. Боклуците и отпадъците бяха събрани, а мястото запръстено, но от опит знаем, че това нямаше да спре нарушителите.
Затова на подхода към него изградихме преграда с насипани инертни материали, с която се надяваме да спрем достъпа.
Лошото е, че такива нерегламентирани сметища има и на други места в общината. За да не се създават и използват, не помагат нито предупреждения, нито глоби или други административни мерки за съжаление. А и не навсякъде можем да направим прегради, макар че и това няма да спре нарушителите, те ще изхвърлят на други места.
След закриването и рекултивацията на общинското депо отпадъците се извозват до определеното ни Регионално депо в Харманли и проблемът става все по-голям.
От страна на Общината се стремим да се спазват законите и непрекъснато следим и се борим срещу такива нерегламентирани сметища.
Осигурили сме съдове за смет и непрекъснати подменяме излезлите от употреба и доставяме нови. За едрогабаритните отпадъци гражданите могат да ги откарват сами да Харманли, за своя сметка, но явно никой не прави това.
Опазването на околната среда е въпрос и на съзнание и отговорност у гражданите, защото каквито и мерки да се предприемат, ако това го няма, резултатите няма да се подобрят и боклуци ще се изхвърлят навсякъде.
Затова се обръщам към всички жители на общината с призив: “Нека да пазим чиста и приветлива околната среда и природата.
Те са наши и колкото са по чисти, толкова по приятно и здравословно ще живеем.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 25, 2019 05:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама