Представители на институции дискутираха проблемите с децата

Милена Митева
От Милена Митева февруари 22, 2016 18:15

Представители на институции  дискутираха проблемите с децата

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 7/651, година XIV,19-25 февруари 2016

Свързани публикации

Проблемите с възпитанието на децата да се констатират още в детските заведения. До това мнение стигнаха на обща среща директори на училища, директорът на Дирекция “Социално подпомагане, началникът на отдел “Закрила на детето, секретарят на ОбКБППМН. Тя бе инициирана от директора на ЦОП (Центъра за обществена подкрепа) в Харманли – Мара Янева. Срещата се проведе в четвъртък, 11 февруари, и на нея събралите се решиха да координират действията си за по-доброто възпитание на децата.
Единодушно директорите споделиха, че проблемите, които имат с учениците, се проявяват през ранен етап от възрастта им, още в детските градини. В много от случаите не са предприети действия в ранна възраст, което пък затруднява работата им в последствие.
„Докато установим от какъв тип е проблемът, опознавайки децата и тяхната среда, и започнем да работим за отстраняването му, ние губим полезното време, в полза на ученика“, бе мнението им.
Госпожа Янева предложи в бъдеще да работят заедно, което е гаранция, че поставените проблеми ще бъдат решавани навреме. Бе дадена и идея подобна среща да бъде организирана и за директорите на детските заведения, които да споделят какви проблеми имат с възпитаниците си.
В началото на срещата присъстващите изгледаха презентация, която бе подготвена от директора на ЦОП. В нея бяха представени услугите на Центъра, специалистите, които работят там – двама психолози, социален работник и логопед, които приемат потребителите и анонимно се грижат за справяне с проблемите им.
След споделянето на най-честите проблеми при децата, събралите се стигнаха до заключението, че работата с родителите също е трудна. Голяма част от тях не приемат констатираните проблеми на децата и не искат да вземат мерки. Неглижират проблема, за да не се говори много за детето. Освен това те не приемат съвети, което допълнително усложнява нещата. Директорите споделиха, че родителите трябва да се убедят, че децата им имат необходимост от помощ и подкрепа и това ще е в тяхна полза. Ако не се вземат мерки още в началните класове, в прогимназиалните и гимназиалните проблемът ескалира.
От ЦОП смятат да проведат и срещи по училищата. Целта на тази мобилна услуга е да отидат на място при децата.
Много от родителите започват да живеят на семейни начала твърде млади. Те самите са неподготвени за живота, което рефлектира и във възпитанието на децата им. Този риск трябва да се намали и в тази посока смятат да работят в ЦОП. Те смятат, че към решаването на тези проблеми трябва да се привлече и обществеността. Не трябва институциите, които работят с деца, да се държат като разведени родители. Наложително е също така да се работи и за отстраняването на причините за агресията, като акцентът трябва бъде към превенцията.
Г-жа Янева предложи срещите да се провеждат всеки месец, като на тях могат да присъстват педагогически съветници, главни учители и други педагогически специалисти. „Нека заедно да работим за доброто на децата“, призова г-жа Янева.
Следващата среща с представителите на институциите ще бъде на първи март.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 22, 2016 18:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама