Представиха Международния ден за опазването на влажните зони пред свиленградски ученици

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 15, 2015 08:12

Представиха Международния ден за опазването на влажните зони пред свиленградски ученици

Представители на Зелени Балкани представиха Международния ден за опазването на влажните зони пред учениците от Първо основно училище ,,Иван Вазов“ в Свиленград.
Това стана на 6 февруари, когато представители на Зелени Балкани и проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360, представиха пред учениците една от най-големите и най-значими влажни зони в България – река Марица.

Тя пресича южния град, но малко от жителите на града имат представа за богатия птичи свят, който обитава реката. Черен щъркел, малък корморан, черна каня, различни видове чапли – това са само част от пернатите създания, които са свързани с река Марица. Имената на някои от тези видове прозвучаха за първи път в ушите на малките природолюбители, но поради красивото си оперение, интересен начин на живот и други любопитни подробности приковаха вниманието на децата и в продължение на около час те проследиха с интерес тематичната презентация на екипа на Зелени Балкани.
По традиция Денят на влажните зони се отбелязва на 2-ри февруари. На тази дата през 1971 г. е подписана международната Конвенция за опазването на влажните зони като местообитания на редки и защитени видове водолюбиви птици. Днес Конвенцията е по-популярна като Рамсарска Конвенция, по името на иранския град Рамсар, където е инициирано подписването на международното споразумение.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 15, 2015 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама