Представиха карта на рибарското селища край Бургас

Сакар нюз
От Сакар нюз август 24, 2016 23:04 Updated

Представиха карта на рибарското селища край Бургас

Акценти

  • Екземпляри от новата карта на Странджа и нейното крайбрежие бяха връчени на Димитър Янчев – председател на сдружение „Морски сговор”.

Свързани публикации

Българската картографска асоциация е национален представител на страната ни в Междунаодната картографска асоциация (ICA). Тя обяви на своята страница http://cartography-gis.com/maps_bca_bg/, издаването на първата туристическа карта на Странджа и крайбрежието й, отговаряща на европейския картографски стандарт. Това става през Международната година на картата – глобална инициатива на ООН. Картата на Странджа е издадена под специалния логотип на организацията – знак за отличие и препоръка за информационен оборот. Тези достойства на новия инструмент за развитието на туризма в Бургаска област, превръщат отбелязването на всеки обект на картата в признание.

„Поставянето на картата” на рибарското селище край Бургас – по време на процедура за включването му в световната листа на ЮНЕСКО е авторитетна подкрепа от българската картография. Бургаската кандидатура „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, вече може да бъде локализирана на европейска карта.

По вековна традиция, картографите са получавали своя статут от суверена и създадените от тях изображения винаги са имали стойност на предписания и норма. Не случайно, Организацията на обединените нации в Ню Йорк, има специален картографски отдел и колекция. Ще припомним, че само преди една година, тя бе обновена и попълнена с щедро дарение на Българската картографска асоциация, предадено чрез Министерството на външните работи.

Екземпляри от новата карта на Странджа и нейното крайбрежие бяха връчени на Димитър Янчев – председател на сдружение „Морски сговор”, а в негово лице – на всички жители на Рибарското селище.

В новите издания на картата, рибарското селище ще бъде представяно с отделно информационно каре, като значима културна атракция по южното ни крайбрежие.

Информацията е от ГЕОПАН.ООД

Сакар нюз
От Сакар нюз август 24, 2016 23:04 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама