Представиха карта на рибарското селища край Бургас

Сакар нюз
От Сакар нюз август 24, 2016 23:04 Updated

Представиха карта на рибарското селища край Бургас

Акценти

  • Екземпляри от новата карта на Странджа и нейното крайбрежие бяха връчени на Димитър Янчев – председател на сдружение „Морски сговор”.

Свързани публикации

Българската картографска асоциация е национален представител на страната ни в Междунаодната картографска асоциация (ICA). Тя обяви на своята страница http://cartography-gis.com/maps_bca_bg/, издаването на първата туристическа карта на Странджа и крайбрежието й, отговаряща на европейския картографски стандарт. Това става през Международната година на картата – глобална инициатива на ООН. Картата на Странджа е издадена под специалния логотип на организацията – знак за отличие и препоръка за информационен оборот. Тези достойства на новия инструмент за развитието на туризма в Бургаска област, превръщат отбелязването на всеки обект на картата в признание.

„Поставянето на картата” на рибарското селище край Бургас – по време на процедура за включването му в световната листа на ЮНЕСКО е авторитетна подкрепа от българската картография. Бургаската кандидатура „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, вече може да бъде локализирана на европейска карта.

По вековна традиция, картографите са получавали своя статут от суверена и създадените от тях изображения винаги са имали стойност на предписания и норма. Не случайно, Организацията на обединените нации в Ню Йорк, има специален картографски отдел и колекция. Ще припомним, че само преди една година, тя бе обновена и попълнена с щедро дарение на Българската картографска асоциация, предадено чрез Министерството на външните работи.

Екземпляри от новата карта на Странджа и нейното крайбрежие бяха връчени на Димитър Янчев – председател на сдружение „Морски сговор”, а в негово лице – на всички жители на Рибарското селище.

В новите издания на картата, рибарското селище ще бъде представяно с отделно информационно каре, като значима културна атракция по южното ни крайбрежие.

Информацията е от ГЕОПАН.ООД

Сакар нюз
От Сакар нюз август 24, 2016 23:04 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.