Предизборен прелет на политическия пазар на община Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 25, 2007 01:44

Предизборен прелет на политическия пазар на община Тополовград

Ето, че (почти) дойдоха местните избори. Бързо се изтърколиха 4-те години, който за община Тополовград беше направо един луд мандат. В него се провеждаха 3 пъти избори за кмет на общината. В резултат на това се смениха и трима общински кмета. Започна Данчо Трифонов, смени го д-р Николина Вълчева, а мандатът довърши Петър Пашов.
Повечето политически сили и мераклии за градоначалник отдавна стартираха подготовката предизборната надпревара за кметския стол.
Ще започнем нашия прелет с имащата се за най-голямата и най-влиятелната партия от управляващата тройна коалиция в България, а именно БСП.
По достигаща до редакцията на вестника информация, а и по всичко изглежда, че в общинската организация на столетницата в Тополовград се води люта битка между отделни крила и лобита кой да е кандидат за кмет.
Условно самите редови партийци разделят ръководството си на два лагера – Инджовисти и Пашовисти. Първите, чрез председателя на ОбС на БСП – Марин Инджов, подкрепен от станалия му много приближен напоследък Добри Парнаров, на всяка цена искали да наложат като кандидат-кмет сегашния зам.-кмет Веселин Камашиков. Последният, според източници на вестника, обаче вардел и на други врата – тази на ГЕРБ, тъй като областният координатор в Хасково му бил много близък – родственик или приятел.

Мощно рамо тук давал и небезизвестният депутат Костадин Паскалев.
Другата група – Пашовистите, главно чрез сега действащия кмет Петър Пашов, не харесвала господин Камашиков и искала да наложи друг кандидат. Все още обаче не било сигурно дали това е самият Пашов, заместничката му Динка Костова или някой друг необявен фаворит.
Скрити мераци имал и административният секретар на общината Добрин Парнаров. Доста организации на социалистите издигнали и кандидатурата на Стефан Станков, който си е член на партията, но не бил доволен от ръководството и поради принципните си позиции отказа да влиза в схеми, договорки и комбинации. Поради тези му качества и създалата се обществена нагласа от една година насам, относно неговото кандидатиране за кмет, в случай че БСП нямало да го припознаят за своя кандидат, вероятно е господин Станков да бъде издигнат от инициативен комитет като независим кандидат, се коментира в Тополовград.
Другата партия от коалицията НДСВ и местното й ръководство били в истински цайтнот относно това как да избегнат височайшия натиск и как да излязат от положението. Отначало местният координатор Спасин Карайчев е искал да издига отново кандидата от частичните местни избори Коста Стойчев, след това се е споменавало и неговото, на господин Карайчев, име, но запознати твърдят, че от централата в София ги натискали за коалиция с ГЕРБ.
Що се отнася за третия стълб от коалицията ДПС, то вследствие на решенията на централно ниво – навсякъде да има издигнати кандидати за кметове и общински съветници, за Тополовград се спряга името на Соня Краева, която е ръководител на общинската служба „Земеделие и гори“. Всеизвестно е, че кадрите там се ползват от благословията на ДПС.
При най-новата политическа партия ГЕРБ, която с хъс се е засилила първо да овладее местната, а след това да атакува и централната власт, са и били дадени за избор и утвърждаване от г-н Бойко Борисов три имена. Това са адвокатите – Пламен Минчев и Радко Джонджоров, и ветеринарният лекар Александър Сакарски, като за последния се говори, имал афинитет и към ДСБ, но чака предложение.
Наблюдателни читатели на вестника информират, че само май БСП и ДПС са се срещали досега с герберите, докато всички останали политически сили в общината, особено по-малките, били опитали почвата за пред или след изборни коалиции, или просто да си намерят яка ракета носител, която да ги въведе в политическата орбита на общината.
Твърде сложно стана положението при „Атака“, след като там едни дърпат печати, други ключовете на офиса. Според запознати, г- н Крайо Краев бил пристанал за коалиция или подкрепа на кандидата на Зелената партия. Доскоро се споменаваше като кандидат за кмет от „Атака“ името на известен бизнесмен. След настъпилите последни промени там нещата още не са се избистрили. Членове на Воленовата партия твърдят, че знаят какво да правят и кога, и се очаква вече да представят кандидатура.
Свой избраник щяла да издигне и Зелената партия. Всъщност кандидатка – Евтимия Карачолова, съпруга на известния тополовградски бизнесмен Енчо Карачолов. За нея казват: млада, красива, богата, трябва й само власт. Здраво работели, казват хора от щаба им, вече два месеца на практика водели същинска предизборна кампания, добре подплатена финансово. Около тях гравитирали ВМРО БНД, които опипвали почвата и при ГЕРБ, както и Крайо Краев от “Атака”. С останалите от тази партия – братя Карагяурови, обаче Карачолови са в бизнес конкуренция и до стиковане трудно ще се стигне.

Представител на Зелената партия в Тополовград е Димитър Иванов, по-известен като Далаверата.
Димитър Семерджиев, председател на ПК „Тракия“ се споменава като евентуален кандидат за кмет на партията на Александър Томов „Българска социалдемокрация“.
Като евентуални кандидати се споменават и имената на Атанас Башаев, но не е ясно като какъв – като партиен или независим.
В града се говори, че кандидатите били 18. Вероятно има, или ще има, и още мераклии. Всичко ще стане ясно след приключване на регистрацията. Едно е несъмнено – ще бъдат трудни за прогнозиране избори, с много бизнес интереси и много похарчени пари, включително за закупване на гласове, и дълги политически пазарлъци.
Всички ще се кълнат, че мислят да работят само за електората. Вероятно само докато бъдат избрани, оттам нататък следват интересите – лични, бизнес и т. н.
Страниците на вестника са отворени за всички кандидати – да се представят, да запознаят тези, които ще ги избират със своите стратегии, планове, програми и намерения за по-добър живот и по-добро развитие на общината.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 25, 2007 01:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 469 945 преглеждания