Празникът на миньора – 17 години по-късно

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 23, 2007 03:12

Празникът на миньора – 17 години по-късно

Четиридесет и пет от общо 100 служители на централното управление и отделните рудници на бившето предприятие „Държавни мини – Васил Коларов“ – Тополовград се събраха след 17 години, за да честват празника на миньора. „Непредвидени и тежки обстоятелства станаха причина много хора да не могат да дойдат. Пожарите в Лесово, Радовец, Филипово и Присадец, където живеят част от бившите ни колеги, задържаха хората да останат по домовете си и да ги опазят от огъня.“ – каза със съжаление председателят на Инициативния комитет по организирането на събитието Коста Пляков. При откриването на срещата в ресторант „Оазис“ – Пляков, който е бивш секретар на Общоминния профкомитет, между другото се обърна с думите: „С уважение трябва да се отнесем към паметта на колегите, напуснали ненавреме земния свят. Да си спомним с добро ръководителите на предприятието: инженерите – Димитър Симеонов, Кръстьо Аврамов, Димитър Ковачев; председателят на Общоминния комитет Стойчо Вълков; заместник-директорите Дечев и Топалов; началници на отделните рудници, миньори от забоите…“
Сред приятели и колеги в добро настроение и отлично състояние на духа се чувстваха бивши служители от управлението, които сега работят в Министерството на енергетиката. С много умиление се разказаха спомени за отминалата младост по рудниците на Сакар планина, Странджа и Бакаджиците, за повехналия престиж на миньорския занаят; не беше забравена и тежестта на днешното време. Не помръкна обаче атмосферата на веселото настроение, освежавана от разказите на дългогодишния заместник-директор по икономическите въпроси Борис Георгиев, който опресняваше паметта на всички с любопитни случки и преживелици, гарнирани с хумор.
„Много ви моля, когато пишете за нашата среща, да не забравите да отбележите благодарността ни към президента на фирма „СИМИТ – Мария Атанасова“ – настоя Пляков.

Вълчо Стаматов

Тържество с целия колектив, работещ за „Каолин“ – Сеново и “Магма`97”, от площадките в Устрем, Срем и Хлябово, се състоя по случай Деня на миньора и 50 години от създаването на Флотационната фабрика. То бе в събота, 24 август в т. нар. “Нова хижа” на бившите мини на „Васил Коларов“. На празника присъстваха изпълнителният директор на „Каолин“ – Иво Прокопиев.
Общо над 150 души бяха на тържеството, което в един момент бе заплашено от провал, поради бушуващия наблизо пожар. След подадена по-късно информация, че огънят е бил локализиран, празникът все пак се е състоял.
За тържеството бяха поканени областният управител на Хасково Райна Йовчева и кметът на Тополовград Петър Пашов, които обаче не са се отзовали, вероятно заради пожара.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 23, 2007 03:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама