Празникът на червеното вино се превърна в събор

Георги Николов
От Георги Николов ноември 25, 2006 06:10

Празникът на червеното вино се превърна в събор

Акценти

  • Петя Ангелова грабна титлата за най-добър певец, възпял червения елексир.

Свързани публикации

Пушеци на скара и барбекюта самоделки, дълги маси с пресягащи се през тях ръце, наздравици, хора и песни – такава беше картината в боровата гора на „Казала“ в неделя. Десетото юбилейно издание на празника на червеното вино, организиран от клуб „Възрожденец“, общината и винарска изба „Терра тангра“, се разрасна до истински събор с всичките му тертипи и салтанати.
Този път на „Казала“ се сбраха не само маса харманлийци, но и рекорден брой вина, готови за дегустация, призвани да донесат на майсторите си титлата „Винар на годината“. Цели 39 половинлитрови пластмасови бутилчици с елитни и купажни вина подложиха на изпитание изтънчения вкус на специалното жури от дегустатори, за да бъдат излъчени и т. г. призьорите в традиционния конкурс.
При пълна анонимност журито определи най-добрите вина, след това бяха разсекретени и майсторите им. В категорията маркови вина надделя превозвачът от Върбово Петър Петров. Той грабна и големия приз на „Зайчев и син“ – бъчвичка и 50 лозички. Негов подгласник стана Васил Михов, а Дияна Казакова се нареди на трето място. При купажните, сиреч по-народни вина, за победител бе обявен и народен човек. Пенсионерът и бивш кранист в харманлийското Енерго Димитър Кръстев се наложи над останалите участници в конкурса с винце от собствено лозе на площ само от декар, както призна той пред репортер на вестника. Плътно до него се нареди винарят Коста Проданов, а третото място зае бизнесменът Володя Костадинов.
След обявяването на заслужилите винари другата голяма атракция на празника бе пияческият конкурс. Служителят от „Мерки и измервателни уреди“ – РО-Пловдив, сектор Хасково, харманлиецът Митко Чунгуров не изневери на тънката си професия – с три яки, точно отмерени глътки, той обърна най-скоростно състезателния стакан с вино и се окичи с титлата „Пияч на 2005-а на Харманли“. Метрологът се наложи в надпиването в тежка конкуренция с още 6-има класни състезатели, сред които и чаровната разпространителка на вестници Марияна Илчева. Тя успя да се добере до второто призово място, напомняйки за женските традиции в тази трудна дисциплина на празника, печелена безпалационно през последните му две издания от иначе достопочтени дами. Третото място в атрактивния конкурс заслужи Туркай Топал от кметството на Бабаески, гост на общината. Най-близо до тримата победители се доближи легендата в този спорт и първи носител на титлата Весо – Въйсакото. Той остана извън класацията, но се оказа с най-много фенове сред публиката и бе аплодиран бурно, въпреки неуспеха си.
Конкурсът за пияч на годината в Харманли премина под вещата оценка на тричленно жури с председател Катя Димова, асистираха й кметът на Харманли Михаил Лисков и кметът на Бабаески Халук Тезсезер, също гост на празника и на общината. Победителите в скоростното гаврътване бяха премирани от винарска изба „Терра тангра“ със същото квалитено вино, което трябваше да погълнат и в състезателната програма.
В късния следобед още един празничен конкурс се увенча с победител. Петя Ангелова грабна титлата за най-добър певец, възпял червения елексир. Немалко песни, само че напълно професионално и извън конкурса, изпя и естрадният певец Атанас Маринов. През цялото време за настроението на винари и пиячи пяха и малките певици – възпитанички на народния певец Жеко Ангелов.
Освен гостите от Бабаески празника на червеното вино уважиха и консулът ни в Одри Ангел Ангелов, секретарят на кабинета на външния министър г-н Проданов, техни приближени. На софра в двора на близка вила бе забелязан и лидерът на ГЕРБ в Хасковско, експолицаят Иван Петров, също със сподвижници и симпатизанти.
Че празникът се разраства благодарение и на съдействието на общината, отбелязаха и в ръководството на клуб „Възрожденец“ – председателят му д-р Милко Стаматов и неговият секретар – Георги Миланов.

Георги Николов
От Георги Николов ноември 25, 2006 06:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама