Празник на бита и кулинарните традиции в ЦСРИ – Болярово

Лора Величкова
От Лора Величкова октомври 23, 2015 07:55

Празник на бита и кулинарните традиции в ЦСРИ –  Болярово

Акценти

  • Програмата започна с представяне на фолклорни носии от странджанския край.

Свързани публикации

На 20 октомври 2015 година се проведе поредното мероприятие по повод празника на град Болярово – 26 октомври (Димитровден). То бе организирано от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в град Болярово. Имаше гости от Защитеното жилище за възрастни хора с физически увреждания. Управител и на двете е Маринка Танева. Основната заслуга за организацията и на празничните мероприятия имат като управителката, така и трудотерапевтът Галина Колева и социалните работници – Мариана Георгиева и Стоянка Ненова.

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед. Водещата Галина Колева поздрави всички с добре дошли и разказа за повода, който ги е събрал на това мероприятие – празника на града ни – християнски празник, посветен на Свети Димитър, закрилник на град Болярово.

Програмата започна с представяне на фолклорни носии от странджанския край. Тодора Кунчева представи носия от родното си село Попово, Мария Иванова бе с боляровска носия, а третият потребител на ЦСРИ – Станчо Петров бе с носия от село Крайново. Трудотерапевтът Галина Колева също бе с боляровска, по-съвременна носия.

След представянето на носиите, управителката Марина Танева разказа за празника Димитровден, а баба Тодора и баба Мария също разказваха и рецитираха пред публиката си.

Освен традициите в бита и културата, имаше чудесно представяне и на кулинарното изкуство от родния край, в което участие взеха и потребители и част от служителите. Жури в състав Иван Георгиев (готвач), Маринка Танева (управител на ЦСРИ) и Калинка Георгиева потребител на ЦСРИ) оцени и класира представените ястия – на вид и на вкус. Тримата класирани получиха грамоти и награди. Първото място бе за баницата на хапки на Галина Колева, второто за баницата на Калинка Георгиева и трето – за Иванка Петрова, приготвила курабии.

В края на тържеството имаше и томбола с награди.

praznik_Boliarovo_1 praznik_Boliarovo_2 praznik_Boliarovo_3 praznik_Boliarovo_4 praznik_Boliarovo_5 praznik_Boliarovo_6

Лора Величкова
От Лора Величкова октомври 23, 2015 07:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар