Празник на бита и кулинарните традиции в ЦСРИ – Болярово

Лора Величкова
От Лора Величкова октомври 23, 2015 07:55

Празник на бита и кулинарните традиции в ЦСРИ –  Болярово

Акценти

  • Програмата започна с представяне на фолклорни носии от странджанския край.

Свързани публикации

На 20 октомври 2015 година се проведе поредното мероприятие по повод празника на град Болярово – 26 октомври (Димитровден). То бе организирано от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в град Болярово. Имаше гости от Защитеното жилище за възрастни хора с физически увреждания. Управител и на двете е Маринка Танева. Основната заслуга за организацията и на празничните мероприятия имат като управителката, така и трудотерапевтът Галина Колева и социалните работници – Мариана Георгиева и Стоянка Ненова.

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед. Водещата Галина Колева поздрави всички с добре дошли и разказа за повода, който ги е събрал на това мероприятие – празника на града ни – християнски празник, посветен на Свети Димитър, закрилник на град Болярово.

Програмата започна с представяне на фолклорни носии от странджанския край. Тодора Кунчева представи носия от родното си село Попово, Мария Иванова бе с боляровска носия, а третият потребител на ЦСРИ – Станчо Петров бе с носия от село Крайново. Трудотерапевтът Галина Колева също бе с боляровска, по-съвременна носия.

След представянето на носиите, управителката Марина Танева разказа за празника Димитровден, а баба Тодора и баба Мария също разказваха и рецитираха пред публиката си.

Освен традициите в бита и културата, имаше чудесно представяне и на кулинарното изкуство от родния край, в което участие взеха и потребители и част от служителите. Жури в състав Иван Георгиев (готвач), Маринка Танева (управител на ЦСРИ) и Калинка Георгиева потребител на ЦСРИ) оцени и класира представените ястия – на вид и на вкус. Тримата класирани получиха грамоти и награди. Първото място бе за баницата на хапки на Галина Колева, второто за баницата на Калинка Георгиева и трето – за Иванка Петрова, приготвила курабии.

В края на тържеството имаше и томбола с награди.

praznik_Boliarovo_1 praznik_Boliarovo_2 praznik_Boliarovo_3 praznik_Boliarovo_4 praznik_Boliarovo_5 praznik_Boliarovo_6

Лора Величкова
От Лора Величкова октомври 23, 2015 07:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.