Празненства по повод 3 март на площад “Трети март” в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 13, 2017 08:10

Празненства по повод 3 март на площад “Трети март” в Любимец

Стотици жители и гости на Любимец се събраха на пл. „Трети март“, за да отпразнуват 139-годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна от 11:00 ч. с ритуал по издигане на Националното знаме на Република България.
Празникът бе уважен от ръководители на учебни и обществени институции, учители, ученици, представители от различни политически партии и много родолюбиви граждани.
Празнично слово произнесе кметът на община Любимец инж. Анастас Анастасов, в което той поздрави всички присъстващи и напомни: „Като достойни наследници, сме длъжни да пазим тази свобода, защото тя не се дава даром, веднъж и завинаги. Днес повече от всякога трябва да работим така, че да отстояваме своите идеали, да бъдем достойни хора в демократична и свободна България“. Всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на отечеството.
По случай Националния празник, децата от четвърта група от ДГ „Рай“ 1 изнесоха възрожденски спектакъл, в който показаха любовта към родината и желанието да видят страната свободна на хората от времето на Възраждането. Облечени в четнически униформи, малчуганите успешно влязоха в ролята на видни български революционери като Панайот Волов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков и др.
Изключително интересен и вълнуващ бе диалогът между Райна Княгиня и Георги Бенковски, в който основният организатор и ръководител на Априлското въстание предлага на Райна Футекова – Дипчева да ушие знаме, на което със златни букви да бъде извезан надписът „Свобода или смърт“.
В ролята Велика България влезе друго дете от групата, което още веднъж напомни за плодородните ниви и поля на страната ни, за красивите балкани и гори, за славните синове и дъщери, които са родени и израснали по тези земи и призова да обичаме и Родината си и да пазим нейната свобода.
След празничната програма присъстващите се отправиха към Градския парк, където поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 13, 2017 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.