Празненства по повод 3 март на площад “Трети март” в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 13, 2017 08:10

Празненства по повод 3 март на площад “Трети март” в Любимец

Стотици жители и гости на Любимец се събраха на пл. „Трети март“, за да отпразнуват 139-годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна от 11:00 ч. с ритуал по издигане на Националното знаме на Република България.
Празникът бе уважен от ръководители на учебни и обществени институции, учители, ученици, представители от различни политически партии и много родолюбиви граждани.
Празнично слово произнесе кметът на община Любимец инж. Анастас Анастасов, в което той поздрави всички присъстващи и напомни: „Като достойни наследници, сме длъжни да пазим тази свобода, защото тя не се дава даром, веднъж и завинаги. Днес повече от всякога трябва да работим така, че да отстояваме своите идеали, да бъдем достойни хора в демократична и свободна България“. Всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на отечеството.
По случай Националния празник, децата от четвърта група от ДГ „Рай“ 1 изнесоха възрожденски спектакъл, в който показаха любовта към родината и желанието да видят страната свободна на хората от времето на Възраждането. Облечени в четнически униформи, малчуганите успешно влязоха в ролята на видни български революционери като Панайот Волов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков и др.
Изключително интересен и вълнуващ бе диалогът между Райна Княгиня и Георги Бенковски, в който основният организатор и ръководител на Априлското въстание предлага на Райна Футекова – Дипчева да ушие знаме, на което със златни букви да бъде извезан надписът „Свобода или смърт“.
В ролята Велика България влезе друго дете от групата, което още веднъж напомни за плодородните ниви и поля на страната ни, за красивите балкани и гори, за славните синове и дъщери, които са родени и израснали по тези земи и призова да обичаме и Родината си и да пазим нейната свобода.
След празничната програма присъстващите се отправиха към Градския парк, където поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 13, 2017 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 479 преглеждания