Повече от година – преписки и много срещи за културните паметници в Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 16, 2017 07:53

Повече от година – преписки и много срещи  за културните паметници в Харманли

След повече от 5 месеца обмяна на кореспонденция, завеждане на преписки и непрекъснато настояване от ОбА – Харманли, експерти от Министерството на културата пристигнаха в града, за да направят оглед на Сводестия /Гърбавия/ мост. Те ще изготвят компетентно становище относно предприемане на мерки за възстановяването му.
Това стана факт след срещата на кмета Мария Киркова с министъра на културата Боил Банов в края на миналата седмица, където тя постави остро въпроса за състоянието на тази културно- историческа ценност, която продължава да се влошава.
Комуникацията с различните институции за спасяване на този символ на Харманли започна през февруари тази година. Тогава част от парапета на съоръжението се срути, а кметът Мария Киркова издаде заповед, с която назначи комисия с представители на различни държавни институции, които да направят оглед на съоръжението и да съставят констативен протокол за състоянието на недвижимата културна ценност. В него трябваше да се определи видът и обемът на необходимите укрепителни консервационно-реставрационни и ремонтни работи.
През това време от общината изготвиха искане за участие с проект по бюджетна програма на културното министерство „Опазване на недвижимото културно наследство”. В придружително писмо бе обяснено спешната нужда от укрепване и ремонт на съоръжението. Това стана през месец април 2017 година и се настояваше за отпущане на 500 000 лв. за спешни реставрационни и консервационни дейности.
Към момента оценителната комисия все още не се е произнесла относно депозираното проектно предложение.
За реставрирането на Гърбавия мост Общината кандидатства с трансграничен проект с Гърция преди година, но от южната ни съседка не пожелаха да се ангажират със сериозната задача.
Другият проект, свързан с културно–историческото наследство на Харманли, е този за обновяване и реновиране на местността „Изворът на Белоногата”. Още през първата година, след като встъпи в длъжност, администрацията на новият кмет кандидатства по програмата за ТГС България –Турция. Проектът не получи одобрение за финансиране, а една от причините е, че теренът не е общинска собственост. От тогава и до този момент, ръководството на общината води кореспонденция и преписки с различни държавни институции за изясняване на собствеността и нейното стопанисване, за да може да се предприемат реални действия за обновяване на обекта. Процедурите за това изискват време, тъй като всяка стъпка трябва да бъде съгласувана с конкретни институции и ведомства.
На последната среща с министъра на културата той е уверил госпожа Киркова, че ще окаже съдействие за отстраняване на административните пречки и неуредици около собствеността на местността „Изворът на Белоногата“, което всъщност е една от основните причини обновяването на обекта да не бъде вече факт.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 16, 2017 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.