Повече от година – преписки и много срещи за културните паметници в Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 16, 2017 07:53

Повече от година – преписки и много срещи  за културните паметници в Харманли

След повече от 5 месеца обмяна на кореспонденция, завеждане на преписки и непрекъснато настояване от ОбА – Харманли, експерти от Министерството на културата пристигнаха в града, за да направят оглед на Сводестия /Гърбавия/ мост. Те ще изготвят компетентно становище относно предприемане на мерки за възстановяването му.
Това стана факт след срещата на кмета Мария Киркова с министъра на културата Боил Банов в края на миналата седмица, където тя постави остро въпроса за състоянието на тази културно- историческа ценност, която продължава да се влошава.
Комуникацията с различните институции за спасяване на този символ на Харманли започна през февруари тази година. Тогава част от парапета на съоръжението се срути, а кметът Мария Киркова издаде заповед, с която назначи комисия с представители на различни държавни институции, които да направят оглед на съоръжението и да съставят констативен протокол за състоянието на недвижимата културна ценност. В него трябваше да се определи видът и обемът на необходимите укрепителни консервационно-реставрационни и ремонтни работи.
През това време от общината изготвиха искане за участие с проект по бюджетна програма на културното министерство „Опазване на недвижимото културно наследство”. В придружително писмо бе обяснено спешната нужда от укрепване и ремонт на съоръжението. Това стана през месец април 2017 година и се настояваше за отпущане на 500 000 лв. за спешни реставрационни и консервационни дейности.
Към момента оценителната комисия все още не се е произнесла относно депозираното проектно предложение.
За реставрирането на Гърбавия мост Общината кандидатства с трансграничен проект с Гърция преди година, но от южната ни съседка не пожелаха да се ангажират със сериозната задача.
Другият проект, свързан с културно–историческото наследство на Харманли, е този за обновяване и реновиране на местността „Изворът на Белоногата”. Още през първата година, след като встъпи в длъжност, администрацията на новият кмет кандидатства по програмата за ТГС България –Турция. Проектът не получи одобрение за финансиране, а една от причините е, че теренът не е общинска собственост. От тогава и до този момент, ръководството на общината води кореспонденция и преписки с различни държавни институции за изясняване на собствеността и нейното стопанисване, за да може да се предприемат реални действия за обновяване на обекта. Процедурите за това изискват време, тъй като всяка стъпка трябва да бъде съгласувана с конкретни институции и ведомства.
На последната среща с министъра на културата той е уверил госпожа Киркова, че ще окаже съдействие за отстраняване на административните пречки и неуредици около собствеността на местността „Изворът на Белоногата“, което всъщност е една от основните причини обновяването на обекта да не бъде вече факт.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 16, 2017 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.