Потвърдиха за 42-ма излекувани от краста в лагера

Милена Митева
От Милена Митева ноември 11, 2016 10:42

Потвърдиха за 42-ма  излекувани от краста в лагера

Няма никаква тропическа болест, която да върлува в РПЦ и да е опасност за населението на Харманли, каза Димитър Захариев, директор на Регистрационно приемателен център. Това заявиха пред медиите и д-р Снежана Иванова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“, Станимира Стаманова, зам.- директор. Брифингът бе по повод разпространяваната от Светлана Николова сензационна новина, че в лагера, в който има предимно афганистанци, се разпространява лайшманиоза, заразна болест, внесена от сирийския град Алепо. Тя се е консултирала със специалист, като му е показвала снимки на бежанци с различни рани.

Двамата лекари отрекоха да има регистриран такъв случай в Българияи не се ангажираха да поставят диагнози по фотографии.
„Ние сме загрижени не само за местното население, но и за нашите служители, които са в ежедневен контакт с тях. Смятам, че правим всичко възможно, за да обезпечим здравно РПЦ-Харманли. Здравето на мигрантите е наша грижа, не само заради самите тях, а заради и хората около тях. Ние също прекарваме много повече време в центъра отколкото по домовете си, така че не бихме поели риск“, каза Димитър Захариев.
„Когато има съмнения за заразно заболяване, хората се пращат при специалист, който назначава лечението. Знаете, че за да се постави една диагноза е необходимо да се направи изследване“, заяви Захариев.
Началникът на бежанския център съобщи, че от началото на годината до момента от краста са били излекувани 42–ма бежанци. Д-р Иванова обясни, че тази болест се предава при директен контакт – полов, при ползване на общо легло, на общи дрехи и др. Тя задължително се предава при директен контакт с инфектиран човек. Жител на Харманли може да се заради, ако носи бельото на заразен мигрант.
Директорът уведоми, чеот РЗИ всяка седмица правят изследвания в центъра по установен ред, който се спазва и от двете страни. И ако бъде установено заболяване, ще бъдат изпълнени предписанията на лекарите.
„Дайте ми време и спокойствие да си свършим работата без да се нагнетява излишно напрежение“, помоли в края на срещата Димитър Захариев.
В изясняването на истината се включи и Милен Цветков по НОВА. Във живо предаване бе поканил няколко страни, които се изказаха по въпроса. Едната бе Светлана Николова, която продължаваше да твърди на базата на фотографиите, че в лагера продължава да върлува болестта лайшманиоза и има 16 болни.
Това бе отречено от директора на лагера, който каза, че всяка седмица от РЗИ правят проверки и няма такъв регистриран случай.
Допълнителна информация по въпроса даде и доцент д-р Искра Райнова, национален консултант по медицинска празитология на М3: „Това, което виждам на снимките, наистина прилича на кожена лайшманиоза, но, за да се докаже, трябва да се вземе материал от раната. В България тази кожна болест не е разпространена и не е позната. Имало е един единствен случай през 1934 година.

В момента няма абсолютна никаква опасност, защото приносителите на това заболяване, така наречените пясъчни мухи по известни като папатаци, не се развиват в есенно- зимния сезон. До пролетно- летния сезон раните ще се затворят и тази форма на лайшманиоза се самоизлекува. Тези 16 човека ще се лекуват, стига да се докаже заболяването.
Всички мигранти се изследват за паразити от местното РЗИ в Хасково“.
“Искам да кажа, че госпожа Николова не беше съвсем коректна, тъй като министерството на здравеопазването се грижи за хората“, каза специалистът.

В момента в РПЦ Харманли работят пет здравни работника, четири от които са лекари и една медицинска сестра. Като проблем с бежанците се очертава неохотата, с която с която следват предписанието на лекарите.

Д-р Чанкова: “Болестта в града винаги я е имало. Не наблюдавам ръст в заболяването” 

От сряда, единственият дерматолог–венеролог в Харманли д-р Златка Чанкова, която е и управител на „МБАЛ – Харманли“, започва регулярни седмични прегледи в РПЦ-Харманли, по молба на служебно назначения семеен лекар на мигрантите д-р Шишманов. В центъра само за ден 13 пациенти са преминали през кабинета на д-р Чанкова.
„Не всяка пъпка е краста и не всяка гнойна инфекция е лайшманиоза. Още повече смятам, че и най-голямото светило в областта на медицината няма как да постави диагноза единствено по снимков материал. Поставянето на една диагноза е комбинация от преки наблюдения и анализ на различни изследвания“ – категорична е д-р Чанкова по повод разпространяващи се в общественото и интернет пространство, че ни грози заплашително разпространение и епидемия от кожни болести.
„След направените прегледи от моя страна в РПЦ-Харманли, се натъкнах на няколко дерматита и кожни раздразнения, които са в следствие на лошите хигиенни навици на обитателите там“ – сподели още кожният лекар и добави, че в 30 годишната й практика в Харманли са регистрирани редица случаи на краста, които са успешно излекувани и не наблюдава увеличаване на броя на регистрираните лица в града след населването му с хилядите чужди граждани.

„]

Милена Митева
От Милена Митева ноември 11, 2016 10:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 250 090 преглеждания