Потвърдиха присъдите на разбунтувалите се мигранти

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 17, 2019 11:05

Потвърдиха присъдите на  разбунтувалите се мигранти

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #42/171, 15-21 ноември 2019 г.

Свързани публикации

Състав на Хасковския окръжен съд потвърди присъдите на Харманлийския районен съд срещу 17-те бежанци, участвали в бунта през 2016 година.
Той бе на 24 ноември на територията на Регистрационно – приемателния център за бежанци (РПЦ). Тогава възникнаха сблъсъци между силите на реда и стотици мигранти, настанени в центъра и чакащи хуманитарен статут. При него бе изпочупено и унищожено и имущество на Държавната агенция за бежанците за над 83 000 лева.
На първата инстанция обвинените пълнолетни получиха наказания за извършеното хулиганство от 1 година условно и 3 години изпитателен срок, а непълнолетните – 1 година условно и също толкова изпитателен срок. И 21-те бяха оправдани по обвинението за нанесени вреди върху недвижимо и движимо имущество.
Тя не подлежи на касационно обжалване, пише в решението.
Делото в Харманли се гледа на 3 заседания, като обвиняемите бяха 22. На първото присъстваха 7, а на последното – двама от обвинените. За това в Хасково вече нямаше нито един.
Обвинителният акт бе по чл. 325 и 216 от Наказателния кодекс за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.
Второто им обвинение бе за унищожаване и повреждане на чужди движими и недвижими вещи, собственост на Центъра за временно настаняване и на полицията. Подсъдимите на 24 ноември 2016 годината са действали в съучастие.

Присъдата е по първото обвинение, а по другото – за повреждане и унищожаване на чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване, получиха оправдателна присъда.

В съда бяха разпитани полицаи, служители на жандармерията, цивилни от Центъра, присъствали на безредиците. Никой от тях не успя да разпознае сред обвиняемите извършител от погрома.
Материалите за причинените телесни повреди на полицейски служители по време на конфликта бяха отделени в други две дела.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 17, 2019 11:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.