Поставиха бежанския лагер в Харманли под карантина

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 21, 2016 19:17

Поставиха бежанския лагер в Харманли под карантина

Акценти

  • Председателят на ДАБ Петя Първанова съобщи, че в центъра няма открит нито един случай на екзотичната болест лайшманиоза

Свързани публикации

Днес от здравното министерство обявиха, че налагат временна карантина на бежанския лагер в Харманли. Мярката ще важи, докато траят изследванията и лечението на мигрантите. Тя бе взета на фона на протести на местните жители, подклаждани и от патриотични формации. Гражданите не вярват на институциите, че няма опасност от зарази, пренасяни от афганистанците, които преобладават в лагера.

„Рискът от зарази не е голям, това което се показва в 95% от случаите е пиодермия – лошо поддържани рани и разчесвания“, обясни Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него до момента в страната няма потвърдени случаи на лайшманиоза, а само съмнения за такива. За наличието на тази болест сред мигрантите твърди Светлана Николова, която е поставила диагнозата по снимки от учебник от 1980 година.

Досега в лагера са регистрирани 64 случаи на краста, която не е заразна.

На пресконференция заместник-здравният министър Ваньо Шарков каза, че от началото на годината в центъра са направени 13 000 изследвания.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова съобщи, че в лагера няма открит нито един случай на екзотичната болест лайшманиоза. Тя каза, че екипът от ВМА е прегледал 126 души с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения. „Няма опасност за здравето на хората, живеещи в близост до центровете“, заяви Първанова, цитирана от БНР.

Директорът на центъра Димитър Захариев съобщи пред бТВ, че проведеният скрининг от паразитолози в бежанския център в Харманли не е установил, че сред обитателите на центъра е разпространено друго кожно заболяване – пиодермия, което представлява гъбична инфекция и при лоша лична хигиена и чесане обривите прерастват в рани. Два дни паразитолози от ВМА са провели прегледи в центъра.

Снимката е от Фейсбук от протеста в неделя.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 21, 2016 19:17
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Москвич ноември 21, 20:05

    Захариев,Първанова,Шарков–хайдук до хайдука,;мила моя майнольо!Тръгвайте си по бързо за да не бъдете изритани!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама