Получените или предоставени заеми трябва да се декларират пред НАП

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 19, 2015 08:31

Получените или предоставени заеми трябва да се декларират пред НАП

Акценти

  • Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg
  • Формулярите могат да се подават до 30 април

Свързани публикации

Физическите лица трябва задължително да декларират получените парични заеми в годишната данъчна декларация за 2014 г., ако тези заеми надвишават определена сума, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Изискването обаче не задължава гражданите да декларират банковите си кредити, уточняват от Агенцията.

Физическите лица трябва да попълнят подоходна декларация, ако през 2014 г. са получили парични заеми, чийто общ размер надхвърля 10 000 лв. и към края на миналата година част от тях са непогасени. На обявяване пред НАП подлежат и всички непогасени остатъци по заеми в периода от 2009 г. до 2014 г., ако общият размер на остатъците към 31-ви декември 2014-та е над 40 000 лв.

Пред НАП физическите лица трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените такива. В декларацията за доходите, която се подава до 30 април тази година, се посочват предоставените парични заеми през 2014-та, ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени. Заемите, които са предоставени през предходните пет години също трябва да се декларират, ако общият размер на остатъците към 31-ви декември 2014-та е над 40 000 лв.

Получените или предоставените парични заеми тази година се декларират в отделно приложение – Приложение № 11, което е неразделна част от образеца на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица. Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg . Формулярите се подават до 30 април, като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.

1 415 жители на област Хасково са обявили до вчера пред НАП доходите си от предходната година. 102-ма са го направили по интернет с ПИК.

Повече информация, както и помощ при попълване на данъчните декларации клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 19, 2015 08:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.