ПОКИ отново събра поети с китари от цялата страна

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 17, 2016 13:10

ПОКИ отново събра поети с китари от цялата страна

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 21/ 14-20 октомври 2016 година

Свързани публикации

С изложба „Георги Янев и приятели ” стартира 30-тото издание на ПОКИ (Поетични струни) тази година в Харманли. Тя бе подредена в една от залите на Културен център – Харманли, и бе открита от Владимир Запрянов, художник и приятел на Жоро – „нестандартния бохем на духа, какъвто само Харманли може да роди”, както самият той го определи в прочувствени думи пред присъстващите.
Малко по-късно се състоя и официалното откриване на ПОКИ 2016. С минута мълчание присъстващите в залата почетоха паметта на Гриша Трифонов, основател и основен двигател на събитието през годините, който почина миналата година. От името на кмета на общината приветствие към организатори и участници поднесе секретарят на общината Цонка Малева. Тя благодари на членовете на инициативния комитет и най-вече на съпругата на Гриша, Мария Дамянова, че и „тази година направиха всичко възможно да превърнат Градът на Белоногата в сцена на изпятата поезия”.
В първия ден от традиционната среща на поетите с китари от цялата страна се проведе и първата част на Юбилейния концерт. Бардовете представиха новите си песни и изпяха старите си хитове. Рециталът на Асен Масларски и синът му Борис и изпълненията на Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян заслужиха аплодисментите на публиката.
Два музикални албума тръгнаха от Харманли към почитателите си – новият на Митко Динев със странното заглавие „Бюлетень об уровне реки Дуная в сантиметрах“ и албумът на Гриша Трифонов – „Неизбежен човек“. Те бяха представени пред публиката на ПОКИ 2016 в рамките на програмата от втория ден на бард феста, наред с представянето на нови книги на Христо Карастоянов, Йото Пацов, Асен Сираков, Валери Станков, Димитър Гачев.
Рециталът на Михаил Белчев и съпругата му Кристина, както и концертите „Спомен за приятели” и „Ново вино, нови песни ” също бяха част от Програмата за втория ден на ПОКИ 2016.
Тази година фестивалът нямаше конкурсен характер и не бяха раздавани награди.

През 2016-та ПОКИ навърши 30 години от първото си издание. То започна през 1986 година в заведението „Дупката“, в Младежкия дом. На едно от първите му издания с китарата си се изявяваше президентът на България – Петър Стоянов 

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 17, 2016 13:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама