Показаха български мартеници на изложба в одринска църква

Даниел Делчев
От Даниел Делчев март 2, 2015 16:38

Показаха български мартеници на изложба в одринска църква

Изложба „Мартеницата – български символ на радостта и надеждата” беше открита в Одрин в църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Повод за събитието е уникалният български първомартенски празник Баба Марта. Организатор е Историческият музей в Свиленград със съдействието на доброволеца към църквата Христо Христов.

Над 150 различни мартеници и мартенски сувенири са представени в православния храм. Част от тях са изработени от възпитаници на свиленградското училище „Иван Вазов” и НЧ „Христо Попмарков”, които участваха в конкурс към музея. Други са предоставени от жените от Клуб на пенсионера „Ал. Кипров”1. Изложени са мартеници, характерни за стародавните ни традиции от бяло-червени усукани вълнени и памучни конци, допълнени с мъниста или пендари, фигурките на Пижо и Пенда, пискюлите за домашните животни, изплетени на една кука вързалки за ръка, плетени изображения на цветя, животни и птици и други. Наред с това са представени и модели с иновативни форми и материали като кампютърни мишки, оцветени в бяло и червено, бутилки, обвити с наплетени народни носии, дръвчета от сурови клонки , обвити със зелени, бели и червени конци и други.

За значението и символиката на мартеницата разказа директорът на музея Елена Митева. Само в България съществува обичаят на първи март хората да се кичат с мартеница като амулет за здраве и защита. Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, радостта, чистотата, а червеният е символ на женското начало, знак на кръвта, на зачеването и раждането, на здравето. Тя изтъкна, че опознаването на традициите и обичаите между народите е път към разбирателство и мир и е част от съвременния мултикултурен начин на живот.

Разнообразието и майсторската изработка на мартениците очароваха одринската публика. Откриването премина при голям интерес от страна на местните медии. На всички присъстващи бяха завързани мартенички. Изложбата разгледаха и генералният ни консул в Одрин Любомир Попов и съпругата му.

Мартениците ще останат в храма „Св. Св. Константин и Елена” до първа пролет, а след това ще бъдат изложени в музея в Свиленград.

Даниел Делчев
От Даниел Делчев март 2, 2015 16:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.