Погледът на Патриарха

Жанета Дановска
От Жанета Дановска март 3, 2018 18:44

Погледът на Патриарха

Акценти

  • Самата дума «патриарх» вече предизвиква специални асоциации, където се съчетават величие, недостъпно ниво на служение, историческа значимост и някаква реално съществуваща отдалеченост – като че ли не “от мира сего”.

Свързани публикации

Протойерей Александър Авдюгин | Превод: презвитера Жанета ДилковаДановска

В края на Божествената литургия, когато служи архиерей всеки свещеник пристъпва за благословение от него. Това правило се спазва безпрекословно и когато службата се възглавява от Патриарха, но струва ми се, че в този случай познатото уставно действие има дълбоко вътрешно съдържание. При своя Владика, с когото общуваш и се виждаш достатъчно често и който те познава по-добре от самия себе си и благословението е «лично», нормално и очаквано.

Но Патриархът – това вече е друго нещо. Особено за тези, които от своите далечни провинции са го виждали само по телевизията и по вестниците. Самата дума «патриарх» вече предизвиква специални асоциации, където се съчетават величие, недостъпно ниво на служение, историческа значимост и някаква реално съществуваща отдалеченост – като че ли не “от мира сего”.

Именно в такова удивително възвишено състояние и в същото време с удивително благоговейно вълнение, пристъпвах аз в редиците на свещениците, отслужили заедно с Патриарх Кирил на Театралния площад на град Луганск да получа светителско благословение.

– Благословете, Ваше Светейшество, – а в отговор патриаршеският поглед. Не обикновен, стандартен и еднакъв за всички, а радостно устремен именно към теб, излъчващ любов и надежда за разбиране. Това не е страшният поглед на разпоредителя със съдбите ни и не са безразличните очи на ръководителя на стотици и хиляди. В този поглед и в думите, казани от Патриарха, имаше именно лично обръщение. Светейшият гледаше именно мен и именно на мен говореше, даже молеше единствено мен да пазя и съхранявам християнската вяра и да обичам своите енориаши.

Има такъв израз «поглед, проникващ в душата». В този случай, това беше поглед, възраждащ душата и едновременно и наставляващ, и утвърждаващ.

За мен е сложно да проумея как при тази ежедневна колосална натовареност, график на службите, пътувания, срещи и прочие мероприятия нашият Патриарх умее постоянно да бъде небезразличен, както и да се намерят въпроси от обществен и църковен характер, които да не са в неговото полезрение.

Неотдавна самият Патриарх разказа за една особеност на своето служение, която му дава сили. Миналата година в едно интервю той каза:

«Аз се старая да не “тропам с жезъла”, даже когато оставам сам, макар че често има поводи за това. Прекалено много гняв и злоба има в човешкото общество, за да излиза тя и от патриаршеските уста».

Размислете, колко често ние, малките “тропаме със своите свещенически жезли”, колко често в нашето служебно и житейско ежедневие царстват категорични определения и указания, колко често в мислите ни преобладават осъждащи интонации… А и погледът ни понякога съвсем не е толкова любвеобилен.

Днес в православните среди се говори за необходимостта от «агресивно мисионерство», за това, че трябва да сме комуникабелни, достъпни и образовани. Нито едно заседание на Светия Синод не минава без да се подчертава, че трябва да бъдем многостранни в православната си дейност. Но, дайте да си признаем честно, че все още не го правим. На хартия всичко е чудесно, провеждаме интересни дискусии и толкова. Днес, за съжаление сме на нивото на грибоедовия Репетилов: «Шумим, брат, шумим».

Неволно изниква въпросът, защо Светейшият може да бъде многостранен в своята дейност, откъде идват неговите знания, сили и умения?

Той сам отговаря в същото интервю:

«Аз обичам всичко, аз обичам живота. Аз обичам природата, обичам хората, обичам изкуството, спорта, но повече от всичко обичам това, с което се занимавам – обичам Църквата, църковното служение, молитвата и обичам да размишлявам, да откривам душата си на Бога, защото чувствам Неговото реално присъствие в своя живот».

Основата на патриаршеското умение да обича е определена в светото Евангелие. Ето апостолските думи: «А Бог е силен да умножи у вас всякаква благодат, та, като имате винаги всякакво доволство във всичко, да бъдете щедри във всяко добро дело» (2Кор.9:8). Именно любовта към постоянното откриване на Бога със своята душа и дава възможност за получаване на тази благодат, за която говори апостолът.

И още една отличителна черта на Патриарх Кирил. Той винаги подчертава, че само идеалът за “Святая Русь” може да дари на народите на Русия и духовна крепкост, и жизнена стабилност, и спасение във вечността.

По време на божествената литургия в Киево-Печорската лавра в Деня на кръщението на Рус Светейшият каза:

«Имало е и грешници, имало е и престъпления, имало е и слабости в народния живот, но като велика ценност през последното хилядолетие ние пренесохме и пренасяме великия идеал за “Святая Русь” — общност от хора, в която главна доминанта в живота им е праведността. И нищо, че снизходително и презрително гледат на нашата детска и наивна вяра силните в днешния свят, нищо, че се опитват да ни поливат с мръсотия и презрение, ние със смирение и простодушие ще пазим тази наивна вяра, която е помагала на народа да се изправя и да защитава Отечеството, и вярата си да съхранява, и децата си да възпитава, въпреки страшните гонения и притеснения».

Съчетанието на общественото служение с тази велика идея, която вътре в себе си подразбира любов, към веки, който е дошъл при теб е и ще бъде отличителната черта на Патриарх Кирил.

Именно затова е и толкова проникващо любвеобилен неговият поглед. Поглед, който утвърждава истината и дава сили.

Публикувано в: www.pravoslavie.bg

Източник: http://www.pravmir.ru/vzglyad-patriarxa/

Жанета Дановска
От Жанета Дановска март 3, 2018 18:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.