Поетът Бойко Ламбовски стана „Почетен селянин 2018“ на Хухла

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 16:39

Поетът Бойко Ламбовски стана „Почетен селянин 2018“ на Хухла

Акценти

  • На феста звуча поезия и проза, прочетени от самите им автори, поети и писатели - Бойко Ламбовски от София, Ирена Стоянова от Димитровград, Росен Друмев и Гочо Гочев от Бургас, Боряна Станева от Свиленград, Венцислав Стайков от Кърджали.

Свързани публикации

Поетът Бойко Ламбовски стана носител на приза „Почетен селянин 2018“ на село Хухла. Той му бе връчен от Иван Бунков, инициатор и главен двигател на културния празник „Мистериите на Хухла“. Той се състоя на 22 юли, на връх Илинденя, ден след празника на Свети Илия, точно под параклиса с името на пророка. Другият удостоен с тази награда, но посмъртно, е д-р Иванка Гайдаджиева от Пловдивския университет.

С бронзовата пластика на Емил Пенчев – земното кълбо в цървул, обиколил света, пробит от ходене на петата, качен на пиедестал, през годините са удостоени поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов, турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев, както творци и учени сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят.

В горещия юлски ден на върха, сбиращ във вълшебна гледка три земи – българска, гръцка и турска, се събраха земляци, пръснати по света и гости от всички краища на България, от Франция, Германия, САЩ, Гърция, Холандия.

В празника участваха звезди на оркестъра за народна музика на БНР – гъдуларката Христина Белева и китариста от ансамбъл „Филип Кутев“ Петър Миланов

Накрая водещата Катя Стайкова, журналист, социолог и политолог, пловдивчанка, но също с хухленски корени пожела да пребъде делото на будителя, писател и издател Иван Бунков,

Снимки: Валентина Иванова

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 16:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама