Почистването на река Марица – резултат на трансгранично сътрудничество

Даниел Делчев
От Даниел Делчев февруари 24, 2015 15:11

Почистването на река Марица – резултат на трансгранично сътрудничество

Акценти

  • Това бе обявено на специален информационен форум
  • Проектът бе изпълнен през 2012-2014 г. с безвъзмездна финансова помощ от трансграничната програма на стойност 599 582 евро

Свързани публикации

Проектът на Община Свиленград за почистване коритото на река Марица бе поставен на първо място по постигнати резултати през периода 2007-2013 г. на Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Това бе обявено на специален информационен форум, който се проведе в Бургас под надслов „Възможности за трансгранично сътрудничество между България и Турция през новия програмен период 2014-2020”. Проектът “Повишаване качеството на живот посредством инфраструктурни дейности за подобряване на трансграничното управление на наводненията – AQUATIC” беше отличен като пример за добро изпълнение, който е преминал не само проверка от програмата, но и одит от Европейската комисия.

Проектът бе изпълнен през 2012-2014 г. с безвъзмездна финансова помощ от трансграничната програма на стойност 599 582 евро. Той бе реализиран в партньорство с турската Община Узункьопрю. Основната му цел бе съвместното предотвратяване на наводненията и съвместно опазване на еко системите, допринасяйки с това за повишаване на качеството на живота, обществената осведоменост и устойчивото развитие на трансграничния регион. По проекта се изпълниха дейности, свързани с почистването на коритото на река Марица от стария до новия мост. Беше изграден дънен праг на около 25 м след новия мост. Чрез него се стабилизираха дъното и бермите на реката. След почистването на коритото до проектна кота дъно в участъците, където има съществуващи земни диги, бреговете на бермите се укрепиха с габиони.

Още един проект, реализиран на територията на Община Свиленград, бе посочен като добра практика по Програмата за трансгранично сътрудничество “България – Турция”. Той е на Гражданско сдружение “Заедно за Свиленград”. Проектът е на стойност 82 457 евро. Неговата цел беше насочена към насърчаване на междукултурната комуникация на децата от двете страни. Местното сдружение си партнира с езиковото училище с учителски профил в Одрин. Близо 500 деца от двете страни взеха активно участие в дейностите по проекта. Сформираха се две скаутски организации, изгради се “класна стая” на открито – една в Свиленград и една в Одрин, “зелен лагер”, множество тренинги, обучения, както и създаването на уеб вестник за обмен на добрите практики, информация и опит.

Даниел Делчев
От Даниел Делчев февруари 24, 2015 15:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.