Почина почетния гражданин на Харманли проф. Петър Льондев

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 16, 2018 08:07

Почина почетния гражданин на  Харманли проф. Петър Льондев

На 11 юни почина проф. Петър Льондев. Той е роден в Харманли през 1936 година, син е на Стефан Льондев. Завършва БДК /ДМА „Панчо Владигеров“/ с музикална фолклористика при проф. Стоян Джуджев и композиция при проф. Ал.Райчев /1961 г./.
Повече от 31 години работи като научен сътрудник в Института по музикознание /днес: Сектор „Музика“/ при БАН. Записва и нотира над 40 хиляди народни песни и инструментални мелодии. Автор е на книги и студии. Творческото амплоа на автора можем да открием не само в съвременната вокална хорова музика, но и в много прийоми, очертаващи оригиналните му творчески търсения, дълбоко свързани с българския музикален фолклор.
Проф. Льондев работи в областта на детската и хорова песен – автор е на над 900 детски хорови песни за най-малките, отличавани на конкурси и фестивали. Пише песни за „Мистерията на българските гласове“. Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чък Къриа и сакс квартет „Аполо“. Песента му „Кавал свири“ през 1989 г. получава наградата „Грами“ в Лос Анджелис.
В далечната 1977 г. той съставя, редактира и издава със съдействието на тогавашния Окръжен съвет за култура 2 сборника с народни песни от Сливенския край. Заедно с колегата си Тодор Джиджев участва в поредица теренни експедиции, като записва вели- колепни образци на сливенския музикален фолклор, ръководи курсове с хорови диригенти от Сливен и Сливенски окръг.
Една от големите творчески връзки на композитора с професионалното музикално изкуство на Сливен е двегодишното му участие в дейността на Ансамбъла за народни песни и танци като негов директор и главен художествен ръководител.
Проф. Льондев е тясно свързан и с двата сливенски хорови състава – смесения хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора 1860″ и детския хор „Дружна песен“. През последните няколко десетилетия той създава безвъзмездно за двата колектива над 30 хорови песни. През 1977 г. той написва за хор „Д.Чинтулов“ песента „Сечената“, която впоследствие става част от репертоара и на други български хорови състави. С най-известната хорова песен на композитора „Ерген деда“, хор „Чинтулов“ е завоювал няколко международни награди.
Повече от 20 песни П. Льондев създава и за Детския хор „Дружна песен“, които са неизменна част от концертните изяви на хора в страната и чужбина.
Заслужава да се отбележат и срещите на Льондев с деца от детските градини в Сливен и творческите му контакти със сливенския поет Николай Домусчиев, по чиито текстове създава поредица от туристически песни.
Писал е песни за “Мистерията на българските гласове”.
Проф. Льондев стана почетен гражданин на град Харманли през 2016 година. Той е и композиторът на “Песен на Харманли”.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 16, 2018 08:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама