Почетоха паметта на граничари с полагане на венци и тържествени илюминации

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова април 15, 2017 11:58

Почетоха паметта на граничари с полагане на венци и тържествени илюминации

На 1 април, в с. Вълче поле, настоящи и бивши граничари, жители и гости на селото, членове на интернет-форума „Граничарите на България“ и близки на загиналите се поклониха пред паметника, изграден в чест на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов.

Повод за събитието бе отбелязване на
65-та годишнина
от гибелта им

при охрана на държавната граница, в близост до връх Сараборун. Отстоявайки идеалите за опазване границите на Родината и изпълнявайки служебния си дълг, на 31 март 1952 г., три млади войничета – редник Косовски, ефрейтор Стоименов и мл. сержант Илиев отдават живота си, за да предотвратят нелегалното навлизане на така нар. „бандитски групи“.
В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ организираха възпоменателната церемония.
Отбелязването на годишнината започна от с. Малко градище, където през 2016 г. се изгради чешма и на нея се постави паметен мемориал, в чест на загиналите военнослужещи от 13 Граничен отряд. В своето слово ор полковник Атанас Атанасов – председател на СОСЗР – Свиленград

припомни исторически факти, свързани с охраната на границата до 1989 година.

Пред членовете на ЦС на СОСЗР – София той обясни символиката на чешмата „В тази чешма са вплетени символи от православното християнство, гранични и държавни знаци, а именно: най-горната част представлява свод, който наподобява куполите във всяка православна църква, мястото където тече и се отича водата е под формата на полукръг наподобяващ олтар, от двeтe cтpaни нa вoднoтo cъopъжeниe ca пocтaвeни гpaнични пиpaмиди със съответните знаци, a нaд тяx

ce вee нaциoнaлният флaг, издигнaт нa
6-мeтpoв пилoн.

На такава височина са били всички български знамена по време на съществуването на 13 Граничен отряд“. Още веднъж ор полковник Атанасов припомни, че стpoитeлcтвoтo нa чeшмaтa е пo идeя нa общинcĸaта opгaнизaция нa Cъюзa нa oфицepитe и cepжaнтитe oт peзepвa Свиленград, но тя е изцяло подкрепена и финансирана с лични средства от Кмета на Любимец.
След кратки встъпителни думи, Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, сподели, че районът ще продължи да се облагородява, за да се превърне в приятно място за отдих на преминаващите пътници и на жителите на селото. Място, на което да се отдава заслужена почит и уважение пред паметта на героите.

Присъстващите
поднесоха венци и цветя пред мемориала

и се отправиха към с. Вълче поле за отбелязване на годишнината.
По покана на организаторите на възпоменателното тържество присъстваха генерал – майор Стефан Ангелов – бивш командващ Гранични войски, ор полковник Димитър Хрисимов – бивш началник щаб, оз полковник Павел Станев-член на ЦС на СОСЗР и Председател на клуб „Граничар“, ор полковник Тетереков – бивш командващ Гранични войски, Областният управител на област Кърджали ор полковник Начо Ковачев, представители от община Ивайловград, началници на Гранични полицейски управления на Ново село, Ивайловград, бивши командири на гранични отряди, граничари, дъщерята на геройски загиналия лейтенант Младен Калеев – Зоя Калеева, Интернет – форума „Граничарите на България“, местни жители и много родолюбиви българи.
След официалното откриване и приветствие от Кмета на общината, последователно слова произнесоха мл. серж. от резерва Васко Костов и ор полковник Павел Станев.
В знак на уважение и преклонение пред подвига на загиналите,

присъстващите сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха
паметта им.

Гости и граждани положиха венци и цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на с.Вълче поле. Тържествени илюминации озариха небето над селото, ознаменувайки безсмъртието на героите – Ас. Илиев, Ст. Косовски и Г. Стоименов.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова април 15, 2017 11:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама