По стъпките на нашите деди

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 17, 2018 19:08

По стъпките на нашите деди

Ясен месец вече изгрява
над зелената гора,
цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.
/Из „Химн на Странджа“/

На 21 и 22 ноември 2017г. ентусиазирани потомци на тракийските бежанци вървяхме по стъпките на бежанците от Одринска Тракия „По обратния път на дедите ни“. Беше топъл приятен ноемврийски ден. Пресякохме българо – турската граница. В автобуса слушахме разказите на потомците на бежанците от Източна Тракия. Мислехме си за човешката мъка и трагедия, сполетяла толкова много наши сънародници. Да изоставят родните си къщи, ниви и гори, там където са се трудели и живеели, там където са обичали и създавали семейства.
Приближихме град Бабаески. Там, най–сърдечно и с много любов бяхме посрещнати от екскурзоводката. Фатма, която е етническа туркиня, изселила се в Турция през 80-те години на миналия век, оставила сърцето си в България. Бяхме впечатлени от паметниците на Ататюрк /във всички възрасти/, навсякъде по улици и училища и уважението, признателността и любовта, с която говорят за него.
От тук потеглихме за тракийския град Виза – столица на Одринско царство от XII в. пр. н. е. до падането му под римска власт. Нямам думи да опиша вниманието и уважението, с което бяхме посрещнати от кмета на тракийския град и неговата екскурзоводка затова, че сме тракийци. В знак на уважение ни бяха дадени подаръци, които отразяваха символите на града, един от който е липовият цвят. Запознаха ни със забележителностите на старинния тракийски град. Посетихме останалите местности от римско време – черквата, която днес е джамия, римската крепост, кулата, разкопките на единствения античен амфитеатър и др.
До тук се е простирала и границата на Велика България по времето на Симеон I.
Силно впечатление ни направи и единственият скален манастир „Св. „Никола“. С много добре личащи за времето си старобългарски букви се четеше „Никола“ и годината 691. Минахме и през най–старото пристанище – старо рибарско селище Къиъкьой, което се намира на брега на Черно море, където е и сегашната ни морска граница с Турция.
След настаняването ни в хотела в Бабаески имахме другарска вечеря със заместник-кметовете и служителите на общината, които най–гостоприемно ни посрещнаха. На другарската вечеря присъстваха и от ръководството на община Любимец.
След хубаво прекараната вечер на следващия ден посетихме и гр. Лозенград /Къркларели/. На много от присъстващите потомци на тракийци, дедите им са живеели и трудели тук.
Вървейки по пътищата на Лозенград, аз виждах уморените и гладни бежанци, как вървят боси по прашния път, през балкани, баири, дерета и реки, оставяйки децата си по пътя с надеждата да се спасят и намерят убежище в родината майка България.
В Лозенград бяхме много сърдечно посрещнати от местна екскурзоводка. Там видяхме огромна статуетка от бронз, изобразяваща бежанската вълна.
В Лозенград видяхме къщата на Кемал Ататюрк /аналогова има в Солун и ще бъде открита през декември/, къщата в която е живял последният български цар, попската къща и къщата-музей на старите занаяти, с експозиция на восъчни фигури, пресъздаващи бита и традициите на тази страна.
Срещата с журналист от местната медия /етнически турчин/ беше вълнуваща и от негова, и наша страна, след като разбра мотива и целта на посещението. Запечатаните емоции в общия кадър ще останат в историята на този голям областен център.
А емоциите от това пътуване, наследниците на тракийците ще пазят дълго в сърцата си – спомена за родния дом, родното място и загиналите близки.
Щастливи сме и благодарни на ръководството на община Любимец в лицето на кмета инж. Анастасов и на НЧ „Братолюбие – 1884“ – Любимец в лицето на Евгения Стоянова, че ни дадоха възможност да посетим тези свидни за нас, места.
Благодарим Ви!

Н. Белчева 24.11.2017г. гр. Любимец

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 17, 2018 19:08
Напиши коментар

1 Коментар

  1. бежанец януари 19, 00:09

    Много бежанци има от този край

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 445 544 преглеждания