Планиновци ще се събират на 24 май

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 27, 2020 15:11

Планиновци ще се събират на 24 май

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #8/892, 28 февруари - 5 март 2020 г.

Свързани публикации

Хора, родени, израснали и с корени от малкото /сега/ сакарско селце Планиново, ще се събират в селото на 24 май тази година.
На тази дата в селото се провеждаше традиционният местен събор. Той, както и повечето от събитията, свързани с живота и историята на селото, сега са само спомени за многобройните планиновски потомци, пръснати из България, Европа и света.
Инициатори за срещата са няколко мъже – Иван Борисов, живеещ сега в Ямбол, Димитър Сарафов – в Казанлък, и Стойчо Колачев – в селото, както и много други присъединили се към Фейсбук групата „Приятели на Планиново“. Именно сега в тази група се присъединяват много хора с родов корен от селото, които заявяват своето желание за участие в срещата.
Днес в селото живеят постоянно 10-12 души. Някога това не е било така. Преди първата вълна на изселване от селото 1950 – 53 г. към Шумен и околните села, то е наброявало 850 жители. Постепенно започват и други вълни на изселване, като през периода 1958 – 61 г. в посока Чирпан. Най голяма е вълната на изселване от 1962-ра до 1975-та и след това в посока Казанлък и околните села.
По силата на принадлежността към някогашния Ямболски окръг, голяма е групата на планиновци там. Компактни маси на хора с произход от селото има и в Тополовград и Свиленград и около Гълъбово. По-големи групи има и във Стара Загора и Пловдив, единични случаи или малки общности има и в други краища на страната. На 24 май тази година тези, които ще имат възможност и най-вече желание, ще могат да се съберат и видят в обичаното от тях Планиново.
Това, което ще видят, със сигурност няма да им хареса. Тоталният упадък на селото след 1989 г. доведе до пълна разруха на обществени сгради, изоставени къщи, селски улици, по които има нещо като подобие на асфалт, и още, и още…
Че държавата се е отказала тотално от такива населени места, е ясно. Това за съжаление обаче важи и за Общината. Никой кмет и общинско ръководство през последните 30 години не е положило и минимални грижи за това населено място. А можеха поне някоя лопата асфалт да положат по разбитите и изкъртени улици.
Все пак, може да са малко, но и там живеят хора.
А селото, заради хубавата си питейна местна вода, е посещавано от много хора от съседните села, дори от Тополовград, Елхово, Ямбол, Свиленград и други по-големи и малки населени места. Така че това иначе хубаво по замисъл събиране на хора с общ корен, може да се окаже и като една последна панихида за село Планиново.

снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 27, 2020 15:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама