Планиновец издигна кръст на Черковището

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 13, 2020 21:49

Планиновец издигна кръст на Черковището

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 43/927, година XVII, 13 - 19 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Роденият и израснал в сакарското село Планиново Велик Зафиров издигна християнки кръст в местността Черковището, до село Планиново. Това той направи в знак на признателност към родното си място, за всичко, което то значи в неговия живот и за спомен на всички планиновци.
На мястото, където господин Зафиров, който е началник на РПС в Тополовград, издигна кръста, допреди няколко годишни можеха да се намерят останки от сграда, най-вероятно от православен параклис.
В близост до него е съградена голяма чешма с два чучура и 11 корита, около която дълги години са пладнували и поени животните на селото.
Какво точно се е намирало в тази местност – параклис, черква, светилище, долмен или нещо друго, няма вече кой да каже. Сигурно е само, че тя завинаги си остава с името Черковището, а Велик Зафиров заслужава признание, че постави християнския православен кръст там.

История

Преди около 57 – 58 години възрастен човек от село Планиново – дядо Георги Сарафов /Йорги Сарафина/, разказвал на децата интересни истории и най-много обичал тази как се е заселило селото /тогава с името Крумово/.
Според разказа му, около 30 семейства от съседното село Дервишка могила, което до 1912 г. остава под турско управление, се вдигат една есенна нощ, след като са прибрали реколтата. Каквото могли натоварили и тръгнали през Сакара да се заселват на ново място.
Първоначално се установили на около 2,5 – 3 км от сегашното разположение на селото в местността Гьола, която била в землището на с. Студена /Соуджак тогава/.
Там намерили „черкова“, както дядо Йорги се изразяваше, която била малка и паднала и смятали там да направят новата за селото, но това не станало.
В историята му се разказва за разрушаване и запалването на временните колиби от студенци, което накарало планиновци да се преместят на друго мястото, на което впоследствие съградили селото.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 13, 2020 21:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 263 765 преглеждания