Планинари стигнаха до сърцето на Родопите

Милена Митева
От Милена Митева ноември 3, 2020 11:23

Планинари стигнаха до сърцето на Родопите

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 41/925, година XVII, 30 октомври – 5 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Планинари стигнаха до сърцето на Родопите през десетото си планинско приключение за тази година. To бе двудневно – 24 и 25 октомври.
Групата, към която се присъединиха любители на природата от Свиленград и Хасково, посети местността Стената, западно от град Сърница.
Тя е сгушена в сърцето Родопите и се намира сред вековните дървета на височина 1200 метра. Представлява скала, разположена високо по склоновете на рида Дъбраш. На нея е устроена малка площадка, от която се открива чудесна гледка към Сърница, язовир “Доспат” и гористите склонове на планинския рид Велийшко-Виденишкия дял. До скалата е направен кът за отдих с маса, пейки, огнище и чучур със студена вода. Тук групата отпочина. До място стигнаха по маркиран туристически маршрут от Сърница за около два часа. Панорамата, която се разкри пред погледите на планинарите, ги остави без дъх.
„Да видиш Родопите през есента в палитра от цветове и багри под слънчево небе е просто незабравимо“, споделят хората от групата, щастливи, че природата ги възнагради с хубави време за незабравими моменти.
За приключението през втория ден любителите на планината поеха към Девин. Там ги очакваше екопътеката, която преминава през три местности и носи името Струилица-Калето – Лъката. Всяка една от тях отрази есенната родопската красота.
Водопадът Самодивското пръскало, който е най-високият в тази планина, също очакваше гостите си. Макар и да не беше пълноводен, посетителите видяха как водите му къпеха скалите. Те се лееха на два пада с обща височина от 70 метра. В подножието му се вижда и втория пад, който е с височина от около 45 метра, а третият според информационната табела е 25 метра.
Разходката продължи към 40-метровия водопад с дълбок вир – Мечешки, за кого местните жители казват, че там се къпят мечки, откъдето е дошло и неговото име.
Може би тук деветте децата от групата бяха ра-зочаровани за първи път, защото тръпнеха за срещна с домакините – мечки.
За два дни 54 човека от групата си подариха емоции в сърцето на Родопите.
Това е втори поход в тази планина за групата през тази година. В края на месец юни Дяволската пътека изправи пред предизвикателства планинарите.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 3, 2020 11:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 875 преглеждания