Планинари се заредиха с адреналин от най-високите три върха в Пирин

Милена Митева
От Милена Митева септември 23, 2020 09:26

Планинари се заредиха с адреналин от най-високите три върха в Пирин

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/915 година XVII, 18 - 24 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

Любители на планината се докоснаха до три планински върха и се заредиха с адреналин. Над 40 човека от Харманли взеха решението на 6 септември, Денят на Съединението на България, обединени в група да достигнат до трите най-високи места на Пирин. Тройното предизвикателство за участниците на възраст от 11 до 60 години бе осъществено за 9 часа ходене. Групата от Града на Белоногата бе най-голямата и се сля с останалите 1500 човека по същия маршрут.
Първите стъпки бяха направени от паркинга до хижа “Вихрен”. Групата пое по най-стръмния маршрут между Казаните и връх Кутело (2908 м) с цел покоряването му. Премина по седловината Кончето и достигна до Бански суходол (2884 м) – вторият по височина в Пирин. За да бъде вдигнат адреналинът след спускането от Кончето през Премката, планинските запалянковци поеха към Вихрен (2914 м), който бе изкачен за кратко време – 35 мин. Спускането по южния склон бе за по-малко от част, като се има предвид, че за да се постигне този резултат, приключенците положиха големи усилия.
Най-високите три върха бяха покорени от половината група. Останалата част от туристите се справи с два от тях по своя преценка.
„Участниците бяха с различна физическа форма и кондиция, като на всеки се предостави възможността да провери себе си, като избере кой от малкия или големия маршрут да преодолее“, сподели Господин Бабамов, инициатор на събитието.
„Идеята на този поход бе към края на туристически сезон участниците да проверят способностите си и да ги усъвършенстват за следващите изпитания. Подготовката за такъв туристически трекинг за високата планина изисква специална подготовка. Освен традиционната добра туристическа екипировка има и жизнено важни консумативи за оцеляването в тази среда: задължително голямо количество вода (около 3 литра), концентрирана храна богата на въглехидрати, слънцезащитни средства против изгаряне, лекарствени продукти (при нужда) и не на последно място туристическа застраховка.
Тези, които пренебрегнаха посочените необходими средства, си понесоха последствията“, допълни той.
Както във всеки поход на “Планинари” – Харманли, и в този бе предвидена културно- развлекателна и възстановителна част в покрайнините на Добринище.
Интересът към такъв тип събития нараства. За организацията на следващите походи ще бъде публикувана информация за необходимата кондиция (физическа форма), ниво на трудност на прехода.
За 3 – 4 октомври се предвижда двудневен поход с нощувка. Маршрутът ще бъде обявен в страницата на планинарите.
За края на октомври любителите на планинския туризъм имат желание да осъществят една стара идея – скоростно преодоляване на туристически маршрут със състезателен характер (около 20 км) по билото на Източните Родопи от района над село Върбово до историческата забележителност Глухите камъни и обратно – 20 км и еднопосочен с дължина – 10 км.
Идеята е събитието да стане ежегодно и подготвените да тестват своите екстремни възможности, а останалите да преминат по маршрута с цел туризъм сред красотите на природата.

Милена Митева
От Милена Митева септември 23, 2020 09:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама