Планинари опознаха Странджа чрез културно-исторически поход

Милена Митева
От Милена Митева октомври 11, 2020 07:59

Планинари опознаха Странджа чрез културно-исторически поход

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", # 38/922, година XVII, 9 - 15 октомври2020 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджаров

Свързани публикации

Група планинари от Харманли си организираха културно-исторически поход. Първият октомврийски уикенд бе прекаран от тях в красивата Странджа планина.
Първият преход по накапалите есенни листа отведе групата до Голямобуковският манастир „Св. Петка (Животоприемен източник)“.
Той е единственият оцелял и действащ манастир в тази планина и се намира на 4 км и 400 м източно от с. Голямо Буково и на 50 км южно от Бургас. Манастирът е разположен в една от най-малко посещаваните части в един наистина див и слабонаселен район.
Голямобуковският манастир „Животоприемен източник“ е основан през XII в. върху основите на древно светилище. Според преданието святото място е посочено свише на Коста Янов от с. Голямо Буково, който боледувал дълго и оздравял, след като се измил с водата, която и сега блика от извора под манастирската черква.
Голямата тайна на Странджа планина – гробницата на египетската Богинята Бастет*, също бе посетена от групата.
Водопадът Докузак бе следващата посетена точка от дестинацията. Той се намира близо до Малко Търново. До него се стига лесно, като преходът е подходящ и за деца. В района има изграден туристически заслон с камина и дървени маси. Мястото е добро за пикник и разходка. Името на водопада, означава 9 извора. Идва от едноименната река, на която е разположен, която води началото си от 9 карстови извора.
Водопад Докузак с множество дипли е висок около 5 метра. Малко в страни от основната струя има още няколко, които текат по скали, покрити с мъхове. Водите му падат на много струи и се леят върху ръбести и силно релефни скали. Там групата остана впечатлена и запечата много моменти за спомен.
Преходът завърши с преминаване по екопътеката за изворите и пещерите на река Младежка.
Дървени мостчета, минерални извори и реката бълбукаха на фона на настъпилата есен. Накапали листа в различни багри придадоха още по-голяма красота на планината. Температурите от 30 градуса изненадаха любителите на планинските разходки и те разбраха, че „лятото“ ги е посрещнало в Странджа.

*Според преданията Бастет е била божествена принцеса с човешко тяло и глава на котка.
В наши дни мистериозната история на египетската богиня излиза наяве през 1981 година, когато иманярят Мустафа занесъл на Людмила Живкова карта от животинска кожа. Върху нея имало неразбираеми знаци. Иманярът твърдял, че картата сочи мястото на гробницата на Бастет в Странджа и даже посочил точното място – скала в местността Седлото – между върховете Голямо и Малко Градище, близо до границата с Турция.
Дъщерята на Тодор Живков, известна с увлечението си към тайнственото и окултното, силно се заинтригувала от информацията за некропол на египетска богиня в Странджа. Използвайки приятелството си с Ванга, тя се срещнала с нея и показала картата. Коментарът на пророчицата бил удивителен и неочакван, свързан със съдбата на човечеството. Ванга казала , че мястото се намира в Странджа. Там била гробницата на жена, която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си, излъчващ енергиен лъч към космоса. Най-важното било, че в гроба била скрита информация за миналото и бъдещето на човечеството с огромно значение.
Ванга разказала, че преди хиляди години по вода дошли хора от Египет – роби, войници и висши началници. Със себе си носели ковчег от черен гранит, изписан с непозната за нас писменост. Една нощ в пълна тъмнина и при пълно мълчание, ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, участвали в това, били избити на място.
Така тайната била запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 11, 2020 07:59
Напиши коментар

1 Коментар

Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 853 преглеждания